«نقش اقتصاد » ازتلاش لیبی برای جذب سرمایه گذاران خارجی گزارش می دهد
سودهای کلان نفتی لیبی
نعیم نوربخش روزنامه نگار و مترجم: کشور ليبي از غنيترين ذخاير نفتي در قاره آفريقا برخوردار است و با داشتن ۴۶٫۴ ميليارد بشکه ذخاير نفت خام که در سال ۲۰۱۰ برآورد شده، جزو ۱۰ کشور نخست جهان نيز از اين لحاظ قلمداد ميشود. در سال ۲۰۰۲ تخمين زده شده بود که بهاي برداشت نفت از […]
نعیم نوربخش روزنامه نگار و مترجم: کشور ليبي از غنيترين ذخاير نفتي در قاره آفريقا برخوردار است و با داشتن ۴۶٫۴ ميليارد بشکه ذخاير نفت خام که در سال ۲۰۱۰ برآورد شده، جزو ۱۰ کشور نخست جهان نيز از اين لحاظ قلمداد ميشود.
در سال ۲۰۰۲ تخمين زده شده بود که بهاي برداشت نفت از برخي ميادين اين کشور تنها يک دلار به ازاي هر بشکه است و در کنار آن به علت نزديک بودن به کشورهاي اروپايي مصرفکننده نفت، بازار جذابي براي سرمايهگذاري شرکتهاي نفتي شناخته ميشود. نفت اين کشور به دليل داشتن گوگرد کم جزو اقلام نفت شيرين محسوب ميشود. بزرگترين چالش پيش روي اين کشور فعلاً حفظ سطح توليد در ميادين سالخورده است. اما در نتيجه سالها تحريم و اختلافنظر با شرکتهاي نفتي بينالمللي بخش اعظمي از ذخاير نفتي اين کشور همچنان در انتظار اکتشاف و توسعه است.
پيش از اين شرکتهاي نفتي اروپايي مانند توتال و اني حضور پررنگتري در صنعت نفت ليبي داشتند اما از سال ۲۰۱۷ به بعد پاي شرکتهاي روسي مانند روسنفت نيز به اين کشور عضو اوپک باز شد. در سال ۲۰۱۶ ليبي نهمين کشور غني از لحاظ ذخاير نفتي در جهان معرفي شد. طبق گزارش اوپک در سال ۲۰۲۱ توليد نفت ليبي به ۱٫۲ ميليون بشکه در روز رسيد که تقريباً يک ميليون بشکه از آن صادر ميشده است. ليبي به دليل مشکلات امنيتي و ضرباتي که بر بخش نفت آن از ناحيه ناآراميهاي داخلي وارد آمده است فعلاً از سياست کاهش عرضه نفت طبق سهميهبنديهاي اوپک معاف است.
به همين خاطر اخيراً نيز شرکت ملي نفت ليبي در اين راستا به موفقيتهاي مالي چشمگيري دست يافته و خبر داده است که درآمد خالصش از محل فروش نفت خام، گاز طبيعي، ميعانات و فرآوردههاي پتروشيمي در ۱۰ ماه گذشته از سال ۲۰۲۳ از حدنصاب ۱۷ ميليارد دلار فراتر رفته است. اين خبر که در صفحه اجتماعي اين شرکت منتشر شده است از پيشرفت قابل توجهي در صنعت نفت و گاز ليبي خبر ميدهد.
بررسي جزييات درآمدهاي به دست آمده توسط شرکت نفت ليبي نشان ميدهد که بخش قابل توجهي از آن يعني ۱۵٫۹۳ ميليارد دلار تنها از محل فروش نفت خام حاصل شده است. در کنار آن درآمدي ۵٫۸ ميليون دلاري از طريق فروش فرآوردههاي سوختي، ۵۵۹٫۵ ميليون دلاري از محل فروش گاز طبيعي و ۹ ميليون دلاري نيز با فروش فرآوردههاي پتروشيمي نصيب اين شرکت شده است.
شرکت ملي نفت ليبي در گامي ديگر يک پايگاه اينترنتي راهاندازي کرده است تا به واسطه آن اقدام به جذب سرمايهگذاري خارجي کند. اين اقدام راهبردي به تازگي رسماً اعلام شده است و حکايت از گامي بلند در مسير جذب و به کارگيري سرمايههاي خارجي در بخش رونقگرفته انرژي ليبي دارد. سرمايهگذاران خارجي با ثبتنام در اين پرتال اينترنتي ميتوانند دسترسي نامحدودي به گستره وسيعي از فرصتهاي سرمايهگذاري در بخش انرژي ليبي داشته باشند. شرکت ملي نفت ليبي تأکيد دارد که اين پرتال صرفاً يک پلتفرم ديجيتال نيست بلکه دروازه ورود به دنيايي از جزييات دقيق درباره پروژهها و تحولات راهبردي پيش روي ليبي ميباشد و فرصتي براي شراکت در تجارتي را فراهم ميآورد که تضمينکننده رشد هر دو طرف خواهد بود. انتظار ميرود اين ابتکار دولت ليبي وضعيت شفافيت، دسترسي و همکاري در اقتصاد اين کشور را ارتقا ببخشد و جهش خيرهکنندهاي در ميزان ورود سرمايههاي خارجي به صنايع اين کشور ايجاد کند.