ایران جامانده از تولیدکنندگان نفت دنیا

0
75

آرش نصیری روزنامه نگار: گزارشات بین المللی در شرایطی آمریکا را در میان پنج کشور تولیدکننده نفت جهان، به عنوان کشور پیشتاز اعلام کرده‌اند که فهرست اسامی تولیدکنندگان برتر جهان شامل عربستان سعودی، روسیه و عراق و یکی دیگر از تولیدکنندگان آمریکای شمالی، یعنی کانادا است؛ حال آنکه نام ایران در این فهرست به چشم نمی‌خورد.

تولید نفت آمریکا در ماه سپتامبر به بالاترین حد خود یعنی بیش از 13 میلیون بشکه در روز رسید و از همه کشورهای دیگر پیشی گرفت. علیرغم کاهش جزئی هزینه‌های سال 2024 میلادی انتظار می‌رود که رشد تولید ایالات متحده به دلیل افزایش بهره‌وری و پیشرفت‌های فناوری ادامه یابد که این افزایش تولید ایالات متحده، بر پویایی جهانی نفت تأثیر می‌گذارد و کشورهای اوپک پلاس مانند عربستان سعودی و روسیه با چالش‌هایی در مدیریت قیمت‌های بازار مواجه هستند.

همچنین با نادیده گرفتن انتظارات قبلی مبنی بر کاهش رشد، تولید نفت خام آمریکا در سال جاری افزایش یافته است تا پیشتازی آمریکا را در صدر رده‌بندی بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان افزایش دهد؛ به نحوی که در ماه سپتامبر، تولید نفت ایالات متحده به بالاترین میزانبرای هر ماه در تاریخ رسید و پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که تولید همچنان افزایش خواهد یافت.

بر اساس نظرسنجی بارکلیز به نقل از بلومبرگ، تولیدکنندگان نفت آمریکا قرار است مخارج سال 2024 میلادی خود را 1 درصد کاهش دهند و حفاری‌های خصوصی بودجه خود را به طور متوسط 4 درصد کاهش دهند. بر این اساس، تحلیلگران و پیش بینی‌گران می‌گویند با وجود بودجه‌های اندکی کمتر مورد انتظار برای سال آینده، ایالات متحده همچنان شاهد رشد تولید به لطف افزایش بهره‌وری طولانی‌تر خواهد بود.

در عین حال، افزایش اخیر در تولید نفت، ایالات متحده را به طرز قاطعانه‌ای در میان پنج کشور بزرگ تولیدکننده نفت در جهان پیشتاز کرده است. این فهرست همچنین شامل کشورهای تولیدکننده اوپک پلاس، عربستان سعودی، روسیه و عراق و یکی دیگر از تولیدکنندگان آمریکای شمالی، یعنی کانادا است.

ایالات متحده

ایالات متحده در حال حاضر بیش از 13 میلیون بشکه در روز نفت خام تولید می‌کند که بیش از هر کشور دیگری است و در کوتاه مدت و میان مدت به سمت افزایش مداوم پیش می‌رود. بر اساس آخرین داده‌های اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده (EIA)، تولید نفت خام آمریکا در ماه سپتامبر به رکورد جدید ماهانه 13.236 میلیون بشکه در روز رسید.

به نقل از رویترز فرانسیسکو بلانچ، رئیس تحقیقات جهانی کالاها و مشتقات در BofA، در تماسی برای بحث در مورد چشم‌انداز انرژی بانک گفت: «رشد فقط مربوط به حوضه پرمین نبوده است».پچ شیل ایالات متحده اکنون به دنبال انجام کارهای بیشتر با زحمت و هزینه کمتر است؛ زیرا به دنبال سرمایه و کارایی عملیاتی است تا به سهامداران ثابت کند که ورق را از رشد به هر قیمتی به رشد اندازه‌گیری شده همراه با بازده بالاتر برای سرمایه‌گذاران برگردانده است.EIA در چشم انداز کوتاه مدت انرژی خود (STEO) در دسامبر اعلام کرد امسال تولید نفت خام آمریکا به طور متوسط 12.93 میلیون بشکه در روز خواهد بود و در سال آینده به 13.11 میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت.

افزایش تولید همچنین منجر به افزایش صادرات نفت خام و فرآورده‌های نفتی ایالات متحده می‌شود. جیم بورکهارد معاون رئیس جمهوری و رئیس تحقیقات بازارهای نفت، انرژی و تحرک، در S&P Global Commodity Insights گفت: «نه تنها ایالات متحده بیش از هر کشوری در تاریخ نفت تولید می‌کند، بلکه مقدار نفتی (نفت خام، محصولات تصفیه شده و مایعات گاز طبیعی) که صادر می‌کند نزدیکبه کل تولید عربستان سعودی یا روسیه است».

عربستان سعودی

عربستان سعودی، رهبر اوپک و گروه اوپک پلاس، دومین تولیدکننده بزرگ نفت در جهان در سال جاری بوده است. میانگین تولید نفت خام عربستان در نیمه اول سال 2023 میلادی حدود 10.2 میلیون بشکه در روز بود، اما از ماه جولای، این کشور کاهش تولید داوطلبانه خود را به میزان 1 میلیون بشکه در روز اجرا کرده و میانگین تولید آن در نیمه دوم سال به 9 میلیون بشکه در روز رسیده است. کاهش تولید عربستان با هدف «ثبات بازار» تا حدی با افزایش تولید تولیدکنندگان غیر اوپک پلاس به ویژه ایالات متحده، و همچنین برزیل، کانادا، گویان و نروژ جبران شده است.

روسیه

روسیه، شریک اصلی عربستان سعودی در ائتلاف اوپک پلاس، حدود 9 میلیون بشکه در روز نفت خام تولید می‌کند.

در اوایل این ماه، گزارش‌هایی منتشر شد مبنی بر اینکه روسیه به شرکت‌های ردیابی جریان نفت و آژانس‌های گزارش‌دهنده قیمت قول داده است که داده‌هایی درباره تولید، موجودی‌ها و تولید سوخت خود ارائه دهند، پس از اینکه اوپک پلاس از مسکو خواستار شفافیت بیشتر در ردیابی پایبندی خود به کاهش تولید شد.در آخرین نشست اوپک پلاس، روسیه اعلام کرد که کاهش صادرات را به 500 هزار بشکه در روز در سه ماهه اول سال 2024 تعمیق خواهد داد و می و ژوئن سال 2023 سطوح مرجع صادرات برای این کاهش است که شامل 300 هزار بشکه در روز نفت خام و 200 هزار بشکه در روز از محصولات پالایش شده است.

کانادا

تولید نفت کانادا در سال گذشته به رکورد 4.86 میلیون بشکه در روز بر اساس داده‌های سازمان تنظیم کننده انرژی کانادا رسید.تحلیلگران اکنون انتظار دارند که تولید در سال‌های 2023 میلادی، 2024 میلادی و 2025 میلادی رشد کند؛ زیرا شرکت‌ها در حال افزایش تولید در سایت‌های جدید و محدود در ماسه‌های نفتی آلبرتا هستند. به گفته تحلیلگران، تولید نفت خام کانادا تا سال 2025 به میزان 8 درصد افزایش خواهد یافت.

عراق

دومین تولیدکننده بزرگ اوپک، عراق، امسال با میانگین تولید حدود 4.3 میلیون بشکه در روز، پنجمین کشور تولیدکننده بزرگ نفت در جهان بوده است.

در آخرین گزارش ماه دسامبر، اوپک اذعان کرد در حالی که تولید نفت خام این کارتل در ماه نوامبر برای اولین بار در ماه‌ها کاهش یافت، تولید نفت آمریکا همچنان به بالاترین حد خود ادامه داده است.اوپک در گزارش خود خاطرنشان کرد که «تولید نفت خام و میعانات گازی ایالات متحده و همچنین تولید NGL همچنان به بالاترین حد خود ادامه می‌دهد. مجموع تولید مایعات آمریکادر ماه سپتامبر به رکورد 21.6 میلیون بشکه در روز رسید که دلیل آن عملکرد بهتر تولید خشکی و فراساحلی است.»اوپک انتظار دارد عرضه مایعات آمریکا در سال 2023 به میزان 1.3 میلیون بشکه در روز رشد کند.این کارتل اعلام کرد: پیش‌بینی رشد عرضه مایعات غیراوپکبدون تغییر در 1.8 میلیون بشکه در روز برای سال 2023 باقی می‌ماند که توسط ایالات متحده، برزیل، قزاقستان، نروژ، گویان، مکزیک و چین هدایت می‌شود.افزایش تولید نفت خارج از اوپک پلاس، وظیفه این گروه برای مدیریت قیمت نفت در سال آینده را دشوارتر از آنچه قبلاً تصور می‌شد، می‌کند.

 

ارسال دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید