• حساب کاربری
  • تماس با ما
  • درباره ما
  • RSS سایت
پنجشنبه, ۱۲ تیر ۱۴۰۴ - ۰۶:۴۸:۴۶
نقش اقتصاد آنلاین
  • صفحه اصلی
  • ایران و جهان
  • اقتصادی
    • اقتصاد کلان
    • انرژی
    • بورس
    • بانک و بیمه
    • صمت
    • خودرو
    • مسکن
  • شهرستان
  • فناوری
  • جامعه
  • گردشگری
  • ورزشی
  • کافه کتاب
  • طنز
بدون نتیجه
نمایش تمام نتایج
  • صفحه اصلی
  • ایران و جهان
  • اقتصادی
    • اقتصاد کلان
    • انرژی
    • بورس
    • بانک و بیمه
    • صمت
    • خودرو
    • مسکن
  • شهرستان
  • فناوری
  • جامعه
  • گردشگری
  • ورزشی
  • کافه کتاب
  • طنز
بدون نتیجه
نمایش تمام نتایج
نقش اقتصاد آنلاین
بدون نتیجه
نمایش تمام نتایج
خانه آخرین اخبار

اشتباه بزرگ دولت در عدم اصلاح ناترازی انرژی در بودجه

۸ آبان ۱۴۰۳
در آخرین اخبار, اسلایدر چهار, اقتصاد کلان, انرژی
زمان مطالعه:1 دقیقه
0 0
0

 

فرشته رضایی روزنامه نگار:علی سعدوندی، اقتصاددان؛  یک اقتصاددان معتقد است که با ساختار بودجه فعلی به معنی برداشت از منابع صندوق توسعه ملی و همچنین وابستگی بیشتر به نفت، چندان نمی‌توان به بهبود وضعیت معیشتی و اقتصادی امید داشت.

علی سعدوندی، اقتصاددان در گفت‌وگو با اقتصادآنلاین تاکید کرد: این بودجه از نظر محتوا و رویکرد شباهت زیادی به بودجه بودجه سال آخر دولت آقای روحانی دارد که بدترین بودجه تاریخ ایران بوده است و یکی از افتضاح‌های بودجه نویسی در کل تاریخ بشر است. بودجه 1400 از وضعیت دولت قبل هم بدتر بوده هر چند که دولت قبل هم متاسفانه صلاح ندانست که وضعیت بودجه را اصلاح کند و همان مسیر را متاسفانه ادامه داد. این بودجه به نظرم اصلاً قابل دفاع نیست در این زمینه یک سری ادعاهایی شده که اگر به وقوع بپیوندند خوب است. مثلاً مبلغ عمده‌ای از محل واگذاری دارایی‌های دولت قرار است تأمین شود ولی این مورد را در بودجه‌های گذشته هم داشتیم و شکست خورده است. چگونه ممکن است که دولت بتواند دارایی‌های خودش را به فروش برساند و صرف تأمین بخشی از کسری بودجه کند؟ من امید داشتم که دولت از روند 50 سال گذشته درس بگیرد و تغییر به وجود بیاورد و این جای تأسف است که مطلقاً این قضیه صورت نگرفته و استقراض از صندوق توسعه ملی کاملاً عادی سازی شده و همچنین جای تأسف است که مولد سازی و خصوصی سازی برنامه‌ای برایش وجود ندارد.

بودجه انبساطی و برداشت از بانک مرکزی

وی اضافه کرد: این بودجه هم مثل بودجه سال‌های گذشته خواهد بود و مساله عمیق‌تر و بدتر این است که حتی اگر شما اقلام فرابودجه‌ای را در نظر نگیرید. بودجه سال آینده یک بودجه کاملاً انبساطی بسته شده که با توجه به اینکه چند سال متمادی هست نرخ تورم بالای 30 درصد است این بودجه، بودجه خطرناکی می‌تواند باشد ولی خوب صلاح مملکت خویش خسروان دانند. فعلاً خسروان تصمیم گرفتند که وضعیت بودجه را تخریب کنند و این مساله صورت گرفته است. ادعا می‌شود که درآمدها 51 درصد افزایش پیدا کرده ولی محقق نخواهد شد، بخشی هم که محقق می‌شود دولت خیلی رسمی از بانک مرکزی برداشت می‌کند؛ یعنی هم درآمد 510 هزار میلیارد تومانی نفت و گاز و هم درآمد 540 همتی ناشی از استقراض در صندوق توسعه ملی به طور کلی دارد از بانک مرکزی برداشت می‌شود که این واقعاً جای تأسف است.

شفافیت آرایشی بودجه

به گفته سعدوندی، در بودجه امسال مقداری شفافیت افزایش پیدا کرده است و عملیات فرا بودجه‌ای وارد بودجه شده است از این نظر بودجه روند مثبت دارد اما تغییر ماهوی در آن ایجاد نشده است. وی افزود: یعنی عملیات فرابودجه‌ای تقریباً تراز بوده ولی وقتی هم که این عملیات وارد بودجه می‌شود از نظر نسبت‌ها مقداری در ظاهر کسری بودجه را کاهش می‌دهد اما در واقعیت تغییر خاصی به وجود نیامده است. در واقع این اقدام بیشتر آرایشی بهداشتی است تا درمانی و اینکه تأثیر جدی در بودجه بگذارد.

وی در مورد انتشار 700 همتی اوراق در بازار سرمایه و تأثیر آن بر نرخ بهره هم توضیح داد: با توجه به اینکه بودجه تورمی بسته شده است انتشار این اوراق هم تأثیر چندانی نخواهد داشت. توصیه این بود که بودجه تورمی و انبساطی بسته نمی‌شد و کسری بودجه از محل اوراق صورت می‌گرفت. این روش در یک بودجه متعادل در کوتاه مدت ممکن بود تأثیر منفی روی بازار بگذارد ولی تأثیر منفی چند ماهی بیشتر ادامه پیدا نمی‌کرد و با کاهش نرخ تورم و کاهش نرخ تنزیل -که نرخ تورم برای نرخ تنزیل تأثیر دارد- موجب می‌شد که بازار رشد مثبت پیدا بکند. ولی متاسفانه تفکر حاکم بر بودجه همان تفکر چند دهه گذشته است و ما تغییر چندانی را شاهد نیستیم.

خرج کردن ثروت ملی برای هزینه‌های جاری

علی سعدوندی در ادامه تصریح کرد: نمی‌توانیم بودجه را خیلی متعادل بدانیم متاسفانه وضعیت به همان صورت ادامه پیدا می‌کند. بودجه عمرانی هم اصلاً وضعیت مناسبی ندارد به طوری که پیش بینی می‌شود که احتمالاً میانگین طول عمر طرح‌های عمرانی به بالای 16-17 سال برسد و این روند مطلقاً مناسب نیست. توصیه این بود که کلاً بودجه عمرانی متوقف می‌شد یا بسیار اندک بودجه عمرانی بسته می‌شد و تفکیک بودجه ارزی از ریالی انجام می‌شد و بودجه ارزی کشور صرف بودجه عمرانی می‌شد. چون بودجه عمرانی به اندازه درآمدهای حاصل از فروش ثروت در لایحه بودجه فعلی نیست لازم بود یک بخش بزرگی اصلاحات در زمینه صرفه جویی هزینه‌ها و مصارف دولت صورت می‌گرفت. اگر این قضیه انجام می‌شد یک تغییر ماهوی در بودجه شکل گرفت در واقع اصلاح ساختاری شکل می‌گرفت. ولی اینکه یک سری اقلام فرابودجه‌ایی را وارد بودجه‌ای بکنید اقلامی که در حالت کلی در تراز هستند این مطلقاً تأثیر خاصی در معیشت شهروندان در سال آینده نخواهد داشت.

وی در مورد کسری تراز عملیاتی 1800 همتی هم بیان کرد: این کسری تراز عملیاتی در واقع نشان می‌دهد که ما چقدر از منابع و ثروت‌مان را برای مصارف روزمره استفاده می‌کنیم. هر چه این افزایش پیدا کند نشان می‌دهد که ما متاسفانه داریم از محل ثروت ملی برای هزینه‌های جاری ارتزاق می‌کنیم.

بی توجهی به ناترازی‌ها

این اقتصاددان در خصوص فروش روزانه یک میلیون و 300 هزار بشکه نفت که در بودجه پیش بینی شده است هم تاکید کرد: اگر جنگی صورت نگیرد و اگر تحریم‌ها تشدید نشود احتمال اینکه این درآمد محقق بشود هست. منتها این درآمد محقق بشود یا نشود تصمیم بودجه این بوده که بخشی از این درآمد به طور مستقیم وارد بانک مرکزی شود و پول پرقدرت بانک مرکزی یا پایه پولی ایجاد شود و بخش دیگر از بودجه دولت از محل صندوق توسعه ملی تأمین شود که جای تأسف است. یعنی به طور غیرمستقیم درآمد نفتی تبدیل به پایه پولی می‌شود. بنده نکته مثبتی مطلقاً در این بودجه نمی‌بینیم به جز اینکه موارد فرابودجه‌ای وارد بودجه شده، هیچ گونه تغییر ماهوی و تغییر مثبت متاسفانه در بودجه دیده نمی‌شود. به ویژه که ما می‌بینیم ارز منحوس ترجیحی متاسفانه در بودجه حفظ شده و این برخلاف توصیه‌ها و نظرات برخی از مسئولان فعلی سازمان برنامه بودجه است. به نظر نمی‌رسد که سیاست ویژه‌ای هم در مورد سامانه نیما در پیش گرفته شده باشد و مساله بدتر اینکه کوچکترین اصلاحی در زمینه ناترازی‌های انرژی شامل گاز و برق و بنزین نمی‌بینیم و این واقعاً جای تأسف است. این عدم اصلاح در نهایت ممکن است به جای خطرناکی کشیده بشود. دولت باید دو کار را همزمان انجام می‌داد؛ اصلاح قیمتی انرژی که قطعاً اولویت اول است چرا که بدون اصلاح قیمتی دولت به جایی نمی‌رسد و برای کار دوم باید طرح‌های جامعی در زمینه صرفه‌جویی انرژی ارائه می‌داد و منابعش هم باید از طریق اصلاح قیمتی فراهم می‌شد. هیچ کدام از این دو مورد را ما در لایحه بودجه دولت و رویکردهایش متأسفانه نمی‌بینیم.

جلوگیری تحریم از تخریب بیشتر اقتصاد توسط بودجه

سعدوندی در مورد روش‌های تأمین مالی دولت با توجه به وضعیت تحریم و عدم سرمایه‌گذاری خارجی و یا محدودیت در فروش اوراق هم بیان کرد: ما اگر سرمایه‌گذاری هم داشتیم تاثیری در بودجه نمی‌گذاشت و اگر تحریم هم نبودیم دولت آسان‌تر به درآمد نفت می‌رسید. ولی وقتی دولت از این درآمد نفت برای تخریب اقتصاد ملی دارد استفاده می‌کند به نظر تحریم به یاری اقتصاد کشور در این زمینه آمده است. تحریم در زمینه بودجه به ضرر اقتصاد نبوده است. هرچه نقش درآمدهای حاصل از فروش ثروت به ویژه درآمد نفت و فروش نفت و میعات گازی را در بودجه تشدید کنیم متاسفانه با این مکانیزم وضعمان بدتر از قبل می‌شود. ولی اگر این درآمد را به صورت یک بودجه جداگانه ارزی تنظیم می‌کردیم و به فعالیت‌های عمرانی به ویژه احداث زیرساخت‌ها اختصاص می‌دادیم کاملاً وضعمان می‌توانست تغییر کند. در آن زمان اگر تحریم هم نمی‌بودیم وضعیت ما خیلی بهتر می‌شد.

تگ ها: بودجهصندوق توسعه مليناترازي انرژي
مطلب قبلی

درس دوم: انحصار و صنعت مونتاژ

مطلب بعدی

تزریق خون به رگ بورس

روزنامه نقش اقتصاد

روزنامه نقش اقتصاد

مطلب بعدی

تزريق خون به رگ بورس

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین اخبار روز

آسمان مرکز و نیمه غربی کشور به روی پروازهای عبوری بسته شد/ پروازهای فرودگاه امام(ره) و مهرآباد همچنان لغو است

۱۱ تیر ۱۴۰۴

بخشودگی جرایم تأخیر مشتریان بانک سپه از ابتدای جنگ تحمیلی 12 روزه تا پایان تیر‌ماه

۱۱ تیر ۱۴۰۴

شرکت‌های ایلان ماسک قربانی دعوا با ترامپ می‌شوند؟

۱۱ تیر ۱۴۰۴

وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد بازگشت صنایع آسیب‌دیده به چرخه تولید با طرح حمایت از تولید

۱۱ تیر ۱۴۰۴

شکستن رکورد مصرف ۲۰۰ میلیون لیتر بنزین در روز در زمان جنگ

۱۱ تیر ۱۴۰۴
قبلی بعدی

آخرین اخبار اقتصادی

آسمان مرکز و نیمه غربی کشور به روی پروازهای عبوری بسته شد/ پروازهای فرودگاه امام(ره) و مهرآباد همچنان لغو است

توسط روزنامه نقش اقتصاد
۱۱ تیر ۱۴۰۴
0

براساس اعلام وزارت راه، آسمان مرکز و نیمه غربی کشور به روی پروازهای عبوری بین‌المللی بسته شد و لغو پروازهای...

خدمات حضوری بانک سپه از سر گرفته شد/ در تلاشیم طی 48 ساعت آینده ارائه خدمات غیر‌حضوری امکان‌پذیر شود

توسط روزنامه نقش اقتصاد
۱۱ تیر ۱۴۰۴
0

دکتر پرتوافکنان عضو هیات مدیره بانک سپه در گفتگو با خبرگزاری صداوسیما از برقراری مجدد ارائه خدمات حضوری این بانک...

بخشودگی جرایم تأخیر مشتریان بانک سپه از ابتدای جنگ تحمیلی 12 روزه تا پایان تیر‌ماه

توسط روزنامه نقش اقتصاد
۱۱ تیر ۱۴۰۴
0

جرایم تأخیر مشتریان اعتباری بانک سپه از ابتدای جنگ تحمیلی 12 روزه تا پایان تیر‌ماه سال جاری در راستای پویش...

وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد بازگشت صنایع آسیب‌دیده به چرخه تولید با طرح حمایت از تولید

توسط روزنامه نقش اقتصاد
۱۱ تیر ۱۴۰۴
0

وزیر صنعت، معدن و تجارت از تدوین و اجرای طرح جامع ''حمایت از تولید'' برای جبران خسارات صنایع آسیب‌دیده در...

شکستن رکورد مصرف ۲۰۰ میلیون لیتر بنزین در روز در زمان جنگ

توسط روزنامه نقش اقتصاد
۱۱ تیر ۱۴۰۴
0

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران از تدابیر هوشمندانه و تلاش شبانه‌روزی ۱۶۰ هزار نیروهای عملیاتی در...

قبلی بعدی

گزارش ویژه

صادرات فرش ایران از 2 میلیارد دلار  به40 میلیون رسید ؛ افول صادرات فرش ایرانی

توسط آقای دیانی
۲۱ خرداد ۱۴۰۴
0

سمیه رسولی:  صادرات فرش دستباف ايراني که زماني ميليارد دلاري بود و بازارهاي جهاني را تسخير کرده بود، حالا به...

«نقش اقتصاد» به بررسی تاثیرات افزایش نرخ خوراک گاز بر صنعت پتروشیمی پرداخت تیغ دو لبه بر گلوی صنعت پتروشیمی

توسط آقای دیانی
۲۱ خرداد ۱۴۰۴
0

محمد جواد خلیلی:  در حالي که صنعت پتروشيمي ايران به عنوان يکي از مهم‌ترين بخش‌هاي اقتصادي کشور با پتانسيل عظيم...

«نقش اقتصاد» در گفتگو با یک کارشناس، چالش‌ها و راهکارهای سقوط صادرات نفت ایران را بررسی کرد روزگاه تیره طلای سیاه ایران

توسط روزنامه نقش اقتصاد
۲۰ خرداد ۱۴۰۴
0

هیوا زارعی: کاهش شديد صادرات نفت ايران به زير 1.5 ميليون بشکه در روز، زنگ خطر بزرگي براي اقتصاد کشور به...

کشمکش بین دولت و خودروسازان بر سر افزایش قیمت بالا گرفت زمزمه های گرانی خودرو در جاده مخصوص

توسط روزنامه نقش اقتصاد
۱۹ خرداد ۱۴۰۴
0

بازار خودرو در رکود است و دو خودروساز درخواست افزايش قيمت داده‌اند؛ اما اين تصميم در شرايط فعلي با ابهامات...

«نقش اقتصاد» در گزارشی به عوامل ریزش اخیر بورس و چشم‌انداز آتی آن پرداخت بازار سرمایه در چاله تنش‌های سیاسی

توسط روزنامه نقش اقتصاد
۱۹ خرداد ۱۴۰۴
0

هیوا زارعی:  بورس تهران در روزهاي اخير شاهد ريزش‌هاي سنگين و فرسايشي بوده که اعتماد سرمايه‌گذاران را به شدت متزلزل...

قبلی بعدی

گفت و گو

آخرین اخبار

در گفتگو با نایب‌رئیس اتحادیه املاک معضلات یک پدیده نوظهور در بازار مسکن واکاوی شد اجاره پشت‌بام آخرین چاره خانه به دوشان

توسط روزنامه نقش اقتصاد
۲۰ خرداد ۱۴۰۴
0

فروش و اجاره پشت‌بام معضلي است که مي‌تواند خسارات جدي براي افراد و جامعه به همراه داشته باشد. نايب‌رئيس اول...

یک کارشناس اقتصاد مسکن در گفتگو با «نقش اقتصاد»: نظام ارباب و رعیتی بر بازار مسکن حاکم است

۱۸ خرداد ۱۴۰۴

در گفتگو با یک اقتصاددان تحولات آتی بازار مسکن واکاوی شد رکود نگران کننده در بازار مسکن

۱۷ خرداد ۱۴۰۴

در گفتگوی «نقش اقتصاد» با یک کارشناس بررسی شد: تبعات معاملات تهاتری بر اقتصاد کشور

۱۳ خرداد ۱۴۰۴

«نقش اقتصاد» در گزارشی به عوامل سقوط رشد نفت و پیامدهای آن بر اقتصاد ایران پرداخت حرکت اقتصاد ایران در مسیر ناهموار

۱۳ خرداد ۱۴۰۴
قبلی بعدی
نقش اقتصاد آنلاین

پایگاه تحلیلی – خبری نقش اقتصاد آنلاین از سال 1395 فعالیت خود را آغاز کرده و همواره در جهت اطلاع رسانی در حوزه های مختلف بالاخص بخش اقتصادی در تلاش است.

دسترسی سریع

  • تماس با ما
  • درباره ما
  • استعلام کارت سوخت
  • نرخ ارز و طلا
  • استعلام خلافی خودرو
  • سابقه بیمه
  • ارز دیجیتال

مجوزها

تمامی حقوق متعلق به نقش اقتصاد آنلاین می باشد

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

ورود
بدون نتیجه
نمایش تمام نتایج
  • صفحه اصلی
  • ایران و جهان
  • اقتصادی
    • اقتصاد کلان
    • انرژی
    • بورس
    • بانک و بیمه
    • صمت
    • خودرو
    • مسکن
  • شهرستان
  • فناوری
  • جامعه
  • گردشگری
  • ورزشی
  • کافه کتاب
  • طنز

تمامی حقوق متعلق به نقش اقتصاد آنلاین می باشد

به نسخه موبایل بروید