post

معصومه انصاری روزنامه نگار

رکوردزنی گرما در ۲۰۲۳، شکستی برای پیمان پاریس

«موسسه تغييرات اقليمي کوپرنيک» (C3S) اعلام کرده است که ماه سپتامبرِ سال جاري ميلادي (۲۰۲۳) در مقايسه با دوره قبل از صنعتي شدن جهان، شاهد افزايش ميانگين گرماي هوا به ميزان ۱٫۴ درجه سانتيگراد بوده است. اين ميزان تنها ۰٫۱ درجه کمتر از رقم تعيين‌شده (۱٫۵ درجه) به عنوان هدف اقليمي توافقنامه آب و هواي […]

تاریخ انتشار: 15 مهر 1402 - 10:57
کد خبر: 11713

«موسسه تغييرات اقليمي کوپرنيک» (C3S) اعلام کرده است که ماه سپتامبرِ سال جاري ميلادي (۲۰۲۳) در مقايسه با دوره قبل از صنعتي شدن جهان، شاهد افزايش ميانگين گرماي هوا به ميزان ۱٫۴ درجه سانتيگراد بوده است.

اين ميزان تنها ۰٫۱ درجه کمتر از رقم تعيين‌شده (۱٫۵ درجه) به عنوان هدف اقليمي توافقنامه آب و هواي پاريس است که تا پايان قرن نبايد از آن فراتر رفت.

در بيانيه C3S آمده است: دماي هوا در سپتامبر امسال ۱٫۷۵ درجه بيشتر از دوره پيش از صنعتي‌شدن در نيمه‌دوم قرن نوزدهم بود. همچنين سپتامبر امسال ۰٫۹۳ درجه سانتيگراد گرم‌تر از ميانگين سپتامبر در فاصله سال‌هاي ۱۹۹۱ تا ۲۰۲۰ بود و نيم درجه بالاتر از رکورد قبلي که در سال ۲۰۲۰ ثبت شد.

در اين ميان «سامانتا برگس»، معاون سرويس تغييرات اقليمي کوپرنيک اعلام کرده است که پديده آب‌وهوايي آل نينو نقش مهمي در افزايش دماي جهان دارد به‌طوري‌که بيشترين تأثير آل نينو در زمستان و بهار پيش رو خود را نشان خواهد داد.

به گفته وي، رکورد قبلي آل نينو در سال ۲۰۱۶ ميلادي بوده است.

«هلگه گوسلينگ»، محقق مؤسسه تحقيقاتي «آلفرد وگنر» نيز تاکيد کرد: واضح است که تا يک سالِ حتي گرم‌تر، زمان زيادي طول نخواهد کشيد.

وي مي‌گويد: تا زماني که ما به سوزاندن مقادير زيادي از سوخت‌هاي فسيلي ادامه دهيم، رکوردهاي حرارتي بالاتر به يک امر عادي تبديل خواهد شد.

بنابر گزارش دويچه‌وله، اين در حالي است که در کنگره تغييرات اقليمي که اخيراً در شهر هامبورگ برگزار شد، کارشناسان اعلام کردند که فرصت تثبيت وضعيت تغييرات آب‌وهوايي نسبتاً از دست رفته است و هم‌اکنون مي‌توان منتظر تغييرات عظيمي بود که ديگر نمي‌توان از آنها اجتناب کرد.

«يوخم ماروتزکه»، مدير موسسه هواشناسي ماکس پلانک همچنين در اين باره گفت: بايد اين واقعيت را بپذيريم که درجه حرارت جهان از حد ۱٫۵ درجه فراتر خواهد رفت. اين بدان معناست که توافقنامه آب‌وهوايي پاريس عملاً در اين مورد شکست خورده است و تنها با تلاش‌هاي فراوان مي‌توان گرمايش زمين را زير حد دو درجه (در قياس با دوران پيش از صنعتي‌شدن جهان) نگه داشت. پس شايد بتوان گفت ما در حال حاضر در راه رسيدن به يک جهان با حرارت ۳ درجه تا پايان قرن هستيم.

هرچند دانشمندان معتقدند که دما امسال در مجموع به محدوده ۱٫۵ درجه‌اي نخواهد رسيد اما به گفته سازمان کوپرنيک، سال ۲۰۲۳ در مسير بدل شدن به گرمترين سال از زمان ثبت رکوردها قرار دارد.

به گزارش بي‌بي‌سي،‌ همچنين «زيک هاسفادِر»، محقق با تجربه در شبکه اجتماعي اکس نوشت: از نظر من به عنوان يک دانشمند علوم اقليمي، اين ماه به به طرز عجيبي ماه «اوت» (ماه تابستاني قبل از سپتامبر) بود.

وي افزود: عبور از ميانگين بلندمدت دوران اخير – سي و چند سال اخير – به اندازه تقريباً يک درجه به اندازه کافي نشانه بدي هست اما حتي اين رقم هم جهش حتي شديدتر در برخي نقاط زمين را به درستي نشان نمي‌دهد.

براي مثال در اروپا ابعاد افزايش دما به اندازه‌اي بود که ۲٫۵۱ درجه سانتيگراد از ميانگين بلندمدت بالاتر رفت.

در ماه اکتبر هم دماي شديد ادامه يافته و رکوردها را در بسياري نقاط از جمله اسپانيا شکسته است.

به علاوه با توجه به اينکه پديده آل نينو هنوز به اوج خود نرسيده، احتمال دارد دماي جهاني حتي بيش از اين نسبت به ميانگين جهش کند.

 










ارسال دیدگاه

< / End-->