post

شرایط شرکت های فولادی و سیمانی بورسی چگونه است؟

وحید بلالی روزنامه نگار:بررسي ها نشان مي دهد وضعيت شرکت هاي سيماني و فولادي بورس ايده آل نبوده و اگر از بورس کالا خارج شوند به زيان آنها افزوده خواهد شد. در چند ماه گذشته بحث خروج شرکت‌هاي فولادي و سيماني از بورس کالا در محافل رسمي و دولتي بارها تکرار شده است، با اين […]

تاریخ انتشار: 15 مهر 1402 - 11:04
کد خبر: 11722

وحید بلالی روزنامه نگار:بررسي ها نشان مي دهد وضعيت شرکت هاي سيماني و فولادي بورس ايده آل نبوده و اگر از بورس کالا خارج شوند به زيان آنها افزوده خواهد شد.

در چند ماه گذشته بحث خروج شرکت‌هاي فولادي و سيماني از بورس کالا در محافل رسمي و دولتي بارها تکرار شده است، با اين حال سوال اينجا است که اگر اين شرکت‌ها از بورس کالا خارج شوند وضعيت بهتري خواهند داشت؟

نمونه يک شرکت فولادي

يکي از شرکت‌هاي بزرگ و معروف فولادي در آخرين صورت‌مالي خود تنها ۱۳ درصد سود ناخالص دارد که با توجه به تورم بالاي ۳۰ درصدي در سال گذشته عملاً زيان‌ده محسوب مي‌شود، اما اين شرکت در جمع بندي عملکرد خود زيان خالص ۱۰۶ ميليارد توماني را کسب کرده است.

حال اگر فولاد از بورس کالا خارج شود اين شرکت با افزايش زيان‌دهي مواجه خواهد شد، در گذشته که معيار قيمت گذاري فولاد قيمت دستوري بود، بسياري از شرکت‌هاي فولادي در حال زيان بودند.

يکي ديگر از شرکت‌هاي فولادي که در جنوب ايران مستقر است، در ظاهر درآمدهاي بالايي کسب کرده است، اين شرکت در ۳ ماهه اول سال جاري به ميزان ۸,۶۳۰ ميليارد تومان درآمد کسب کرده است در صورتي که هزينه‌هاي اين درآمد بسيار بالا بوده و به عدد ۵,۹۲۴ ميليارد تومان رسيده است. سود خالص اين شرکت تنها ۱,۷۹۳ ميليارد تومان بوده است. به عبارتي حاشيه سود خالص اين شرکت تنها ۲۱ درصد است.

نمونه چند شرکت سيماني

اين وضعيت براي شرکت‌هاي سيماني نيز ديده مي‌شود به طوري که يکي از شرکت‌هاي کوچک سيماني سال گذشته ۱ ميليارد تومان سود ناخالص کسب کرده بود که در سال جاري با زيان ۳ ميليارد توماني مواجه شده است و زيان ناخالص اين شرکت به عدد ۱۰۶ ميليارد تومان رسيده است.

شرکت ديگر سيماني که وضعيت بهتري نسبت به اين شرکت کوچک دارد توانسته ۲۴۰ ميليارد تومان درآمد عملياتي کسب کند، حال آنکه ۱۸۴ ميليارد تومان هزينه عملياتي آن است، سود ناخالص اين شرکت ۵۵ ميليارد تومان بوده که سود ناخالص ۳۰ درصدي را نشان مي‌دهد، در صورتي که سود خالص اين شرکت تنها ۲۹ ميليارد تومان است. به عبارت ديگر حاشيه سود خالص اين شرکت تنها ۱۶ درصد است که با توجه به تورم ۳۰ درصدي سال گذشته اين شرکت دستاوردي نداشته است.

بايد تاکيد داشت هر آنچه اتفاق افتاده است در شرايط عرضه ين کالاها در بورس است و اگر اين شرکت‌ها از بورس خارج شوند رسماً با قيمت‌ها دستوري به ورشکستگي خواهند رسيد. همچنين ناگفته نماند که هم اکنون غير از بخش مسکن بخش خودروسازي و لوازم خانگي نيز از فولاد استفاده مي‌کنند به همين دليل خروج اين کالا از بورس وضعيت اين صنايع را نيز آشفته‌تر خواهد کرد.

خروج شرکتها از بورس کالا باعث تلنبار زياندهي خواهد شد

رئيس سازمان بورس اخيراً درباره خروج فولاد و سيمان از بورس کالا گفته است: موضوع تعطيلي بورس کالا در چند سال گذشته همواره مطرح بوده و در چند روز گذشته نيز، بحث خروج سيمان و فولاد از بورس هم مطرح شده است که اين مباحث فقط در کوتاه‌مدت به اين صنايع، سهامداران و کليت بازار سرمايه ضربه ميزند.

عشقي خاطرنشان کرد: قبل از ورود سيمان به بورس حدود ۷۰ درصد سيمان کشور توسط تقريباً ۲۰ نفر دادوستد مي‌شد، حال هر کسي بخواهد به راحتي مي‌تواند به هر ميزان از بورس کالا سيمان بخرد و انحصاري در اين زمينه وجود ندارد. سيمان نيم درصد هزينه تمام شده ساخت و ساز را در برمي‌گيرد و خروج سيمان از بورس به بهانه حل مشکلات مسکن آدرس غلط دادن است؛ چراکه اين کار سيمان را گران‌تر به دست مصرف‌کننده واقعي مي‌رساند. تلاش براي خروج محصولات از بورس، به سرمايه هراسي منجر مي‌شود.»برخي از صورت‌هاي مالي‌ شرکت‌هاي فولادي و سيماني را بررسي کرديم و به اين نتيجه رسيديم که اين شرکت‌ها وضعيت ايده آلي ندارند و عملاً معامله در بورس کالا باعث نشده محصولات خود را بسيار گران فروخته و سود خوبي کنند. اين شرکت‌ها معمولاً از هزينه‌هاي بالاي ساخت محصولات پايه رنج مي‌برند و هر گونه اعمال قيمت دستوري براي آنان مانند سم کشنده بوده و باعث نابودي آنان خواهد شد. در گذشته معمولاً شرکت‌هاي سيماني با قيمت‌هاي دستوري مواجه بوده و زيان‌ده بودند اما در دوره جديد عده‌اي به نام حمايت از ساخت مسکن مي‌خواهند با قيمت دستوري شرکت‌ها را به زيان‌دهي کشانده و توليد را کمرنگ کنند. شرکت‌هاي سيماني و فولادي با حاشيه سود بالا مواجه نيستند و در برخي از موارد سود کسب شده آنان از سود بانکي رسمي کشور کمتر است، يعني با ساز و کار فعلي اين شرکت‌ها کمتر از تورم بازده داشته‌اند و اينکه سرمايه‌ها و سودهاي اين شرکت‌ها را افسانه‌اي معرفي کنيم اشتباه فاحش است.










ارسال دیدگاه

< / End-->