همایون صالحی رئیس کانون انجمنهای صنفی جایگاهداران
حرکت معکوس خودروسازان
سيانجي بار زيادي را از دوش بنزين برداشت اما تدبير و برنامهريزي بر اين بود که کارخانجات توليدکننده خودرو، خودروهايي توليد کنند که به صورت استاندارد بتوان از سوخت سيانجي استفاده کرد تا هم مصرف بنزين را کاهش دهند و هم اينکه سيانجي سوخت مقرون به صرفهتري است. ديگر اينکه هواي پاک مهم است و […]
سيانجي بار زيادي را از دوش بنزين برداشت اما تدبير و برنامهريزي بر اين بود که کارخانجات توليدکننده خودرو، خودروهايي توليد کنند که به صورت استاندارد بتوان از سوخت سيانجي استفاده کرد تا هم مصرف بنزين را کاهش دهند و هم اينکه سيانجي سوخت مقرون به صرفهتري است. ديگر اينکه هواي پاک مهم است و آلودگي کم شود اما مطابق پيشبينيهاي انجام شده خودروسازان اقدامي در راستاي تحقق اين اهداف نداشتند.
اکنون تعداد جايگاه عرضهکننده سيانجي در سطح کشور کم نيست، يعني جايگاههاي فعلي تا ۴۰ ميليون متر مکعب ظرفيت ارائه خدمات دارند بنابراين کاهش تقاضا براي اين سوخت به دليل کم بودن تعداد جايگاههاي سوخت نيست. تعداد جايگاهها به نسبت ميزاني که توزيع ميشود زياد هم هست اما مشکل از خودروسازان است که بر سر افزايش رغبت به سمت اين سوخت مانع ايجاد کردهاند.
اکنون با تمام ترفندهايي که بکار بسته شد تا حقالعملها بالا برود ولي بازهم مقرون به صرفه نيست و بسياري از جايگاهها ضررده بوده و در آستانه ورشکستگي هستند بنابراين بحث توسعه صنعت سيانجي بايد با توليد خودرها هماهنگ شود تا شايد بتوان تاحدي از مشکلات را برطرف کرد.برنامهريزي براي افزايش تعداد جايگاهها به اين معنا نيست که جايگاه سيانجي در کشور کم است و قادر به ارائه خدمت نيستند، جايگاه بيش از ميزاني که تقاضا وجود دارد موجود است، مشکل از کمبود تقاضاست که دليل آن هم فراهم نبودن زيرساخت است.هر يک متر مکعب مصرف سيانجي منجر به کاهش مصرف يک ليتر بنزين ميشود اگر از تمام ظرفيت جايگاههاي موجود سيانجي استفاده شود ۴۰ ميليون ليتر از مصرف بنزين کم ميشود ولي فعلا اين سوخت ۲۵ ميليون ليتر مصرف بنزين را کاهش داده اما جايگاههاي فعلي اين توان و ظرفيت را دارند تا ۴۰ ميليون متر مکعب خدمات ارائه دهند که مستلزم اين است که خودروسازان به سمت توليد خودروهاي سيانجيسوز بروند و علاوه بر خودروهاي عمومي براي خودروهاي شخصي هم استفاده از سيانجي جدي گرفته شده و توسعه پيدا کند.