post

ظرفيت اشتغال اقتصاد ايران عقبتر از ظرفيتهاي دانشگاهي است

سهم بالاي فارغ التحصيلان از بيکاري

ایمان ربیعی روزنامه نگار: گروه اقتصادي: بيش از ۴۲ درصد از بيکاران ايران را کساني تشکيل مي‌دهند که تحصيلات دانشگاهي دارند. اين نکته را مرکز آمار ايران در گزارش اخبر خود در خصوص ترکيب و کيفيت بيکاري اعلام کرده است. همين نکته دربردارنده اين واقعيت است که جمعيت بيکاران ايران، جمعيتي کيفي هستند که حتي […]

تاریخ انتشار: 29 مهر 1402 - 10:42
کد خبر: 12493

ایمان ربیعی روزنامه نگار: گروه اقتصادي: بيش از ۴۲ درصد از بيکاران ايران را کساني تشکيل مي‌دهند که تحصيلات دانشگاهي دارند.

اين نکته را مرکز آمار ايران در گزارش اخبر خود در خصوص ترکيب و کيفيت بيکاري اعلام کرده است. همين نکته دربردارنده اين واقعيت است که جمعيت بيکاران ايران، جمعيتي کيفي هستند که حتي تحصيلات عاليه نيز نتوانسته است به بهبود وضعيت زندگي آنها کمک کند.

بر اساس اين گزارش در تابستان ۱۴۰۲ سهم جمعيت بيکار فارغ‌التحصيل آموزش عالي از کل بيکاران ۴۲٫۸ درصد بوده است که اين سهم در بين زنان نسبت به مردان و در نقاط شهري نسبت به روستايي بالاتر است. تغييرات اين شاخص نشان مي‌دهد که نسبت به فصل مشابه نيز اين آمار ۱٫۹ درصد افزايش يافته است.

مرکز آمار در گزارشي، نرخ بيکاري تابستان امسال را ۷٫۹ درصد اعلام کرد که اين شاخص نسبت به فصل مشابه سال قبل، يک درصد کاهش را نشان مي‌دهد.

براساس گزارش مرکز آمار ايران، جمعيت شاغلين ۱۵ ساله و بيشتر در تابستان امسال، ۲۴ ميليون و ۶۸۶ هزار نفر بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل ۹۰۷ هزار نفر افزايش يافته است.به اين ترتيب بازار کار ايران نتوانسته است مناسب با ظرفيت‌هاي دانشگاهي براي خود ظرفيت ايجاد کند.

وقتي نزديک به نيمي از بيکاران کشوري را تحصيل‌کردگان تشکيل مي‌دهند، مؤلفه تحصيل در افزايش شانس براي يافتن شغل نقشي کوچک را بازي مي‌کند.

در تابستان ۱۴۰۲ سهم جمعيت شاغل فارغ‌التحصيل آموزش عالي از کل شاغلان ۲۶٫۸ درصد بوده است. اين سهم در بين زنان نسبت به مردان و در نقاط شهري نسبت به نقاط روستايي بالاتر است. بررسي تغييرات اين شاخص نشان مي‌دهد که نسبت به فصل مشابه سال قبل ۰٫۳ درصد افزايش يافته است.

سهم کدام بخش از اقتصاد ايران در اشتغال بالاست؟

بررسي اشتغال در بخش‌هاي مختلف اقتصادي نشان مي‌دهد بخش خدمات با ۵۰٫۵ درصد بيشترين سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. در مراتب بعدي صنعت با ۳۴ درصد و کشاورزي با ۱۵٫۵ درصد قرار دارند. سهم شاغلان بخش کشاورزي در تابستان ۱۴۰۲ نسبت به فصل مشابه سال قبل ۰٫۳ درصد کاهش و سهم شاغلان بخش صنعت و خدمات نيز به ترتيب ۰٫۲ درصد و ۰٫۱ درصد افزايش داشته است.

بر اساس اين گزارش شمار کساني که در بخش کشاورزي مشغول به کار هستند در نقاط شهري برابر با يک ميليون و ۱۵۷ هزار و ۹۹۶ نفر است.

شمار شاغلان بخش صنعت در ايران طبق گزارش مرکز آمار ياران ۶ ميليونو ۶۷۳ هزار و ۶۹۵ نفر اعلام شده است.

در عين حال بخش خدمات ۱۰ ميليون و ۸۶۱ هزار نفر از شاغلان ايران را در خود جاي داده است.

در بخش روستايي دو ميليون و ۶۶۴ هزار و ۲۰۴ نفر در بخش کشاورزي مشغول به کار هستند. در عين حال شمار روستاييان شاغل در بخش صنعت يک ميليون و ۷۲۶ هزار و ۱۲۱ نفر بوه و در عين حال ۵۹۷ هزار نفر نيز در روستاها در بخش خدمات مشغول کار هستند.

به اين ترتيب در کل کشور، ۲ ميليون و ۸۲۲ هزار نفر در بخش کشاورزي و ۸ ميليون و ۴۰۰ هزار نفر ر بخش صنعت و ۱۲ ميليون و ۴۵۹ هزار نفر در بخش خدمات مشغول به کار هستند.

اشتغال ناقص چقدر است؟

از شمار شاغلان ايراني يک ميليون و ۲۸۴ هزار نفر اشتغال ناقص دارند که سهم آنها ۶٫۹ درصد از بازار کار ايران در شهرهاست. در روستاها نيز ۶۵۹ هزار نفر درگير اشتغال ناقص هستند که آمارهاي قابل توجهي است.

نکته نگران کننده يگر اين است که نرخ بيکاري ر جوانان ۱۵ تا ۲۴ سال برابر با بيست درصد و نرخ بيکاري ۱۸ ساله تا ۳۵ ساله‌ها پانزده درصد است.

 

 

 

 










ارسال دیدگاه

< / End-->