کاهش ریسک های سیاسی

0
124

امیررضا سولقانی روزنامه نگار: معاملات بورس تهران دیروز وضعیت بهتری را نسبت به روزهای گذشته تجربه کرد؛ به‌نحوی که شاخص‌های این بازار رشد کردند و شرکت‌ها با رشد قیمت سهام روبرو بودند. این روند در اثر پمپاژ خبرهای خوش‌بینانه سیاسی و اخبار امیدبخش درباره کنارگذاشتن شورای رقابت ایجاد شد و توانست تراز پول حقیقی در بازار را مثبت کند.

بورس تهران دیروز توجه ویژه‌ای به خبرها داشت و تحت تأثیر اخبار مثبت، معاملات را پیگیری کرد. بر همین اساس توانست روز سبزی را برای سهامداران تمامی گروه‌ها رقم بزند و شاهد رشد قیمت سهام بزرگ، کوچک و متوسط باشد. در همین حال دیروز تراز پول حقیقی در بازار مثبت بود و 136 میلیارد تومان به سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی وارد شد.

دیروز خبری مبنی بر «احتمال حذف شورای رقابت از قیمت گذاری خودرو» روی خروجی تسنیم قرار گرفت که بازار سهام را تحت تأثیر مثبت قرار داد و گروه خودرویی را به‌عنوان یکی از لیدرهای بازار، یکپارچه مثبت کرد. بر این اساس گفته می‌شود کارگروه خودرو مرکز ملی رقابت مصوب کرده است که شورای رقابت صرفاً در جایگاه سیاست‌گذاری و نظارت ایفای نقش نماید و انجام امور اجرایی به نهادهای ذی‌ربط واگذار شود.

باید اشاره داشت که در حال حاضر، شورای رقابت متولی اصلی قیمت‌گذاری خودرو است و حتی تعیین میزان و نوع واردات خودرو هم بر عهده این شوراست! حالا بر اساس مصوبه تازه‌ای که از آن رونمایی شده است، تغییرات بزرگی در حوزه خودرو از تولید و فروش گرفته تا واردات آن ایجاد خواهد شد. بر همین اساس، این مصربه یکی از مهمترین خبرهای مؤثر در معاملات دیروز بورس به شمار می‌رود.

تزریق پول به بازار

گفتنی است  دیروز خبر دیگری هم مبنی بر واریز منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار سرمایه منتشر شد. تسنیم گزارش کرده بود که بر اساس اعلام صندوق توسعه ملی، طی یکی دو روز آینده این صندوق مجدداً برای حمایت و کمک به بازار سرمایه، منابعی را به این بازار اختصاص خواهد داد.

گفته می‌شود میزان منابعی که صندوق توسعه ملی در این مرحله اختصاص می‌دهد حدود هزار میلیارد تومان است. بر این اساس نیمی از این مبلغ به صندوق تثبیت بازار تخصیص پیدا خواهد کرد و نیمی از آن هم توسط یکی از شرکت‌های تحت پوشش صندوق توسعه ملی برای خریداری سهام مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اگرچه تزریق این پول به بازار سهام، اقدامی مثبت تلقی می‌شود اما تحلیلگران بازار سرمایه معتقدند میزان آن در مقایسه با نیاز بازار و ارزش سهام شرکت‌ها بسیار اندک است و نمی‌توان به‌عنوان محرک و اهرم برای رونق‌بخشی به بازار شناسایی شود.

در سمت دیگر نیز دیروز خبری منتشر شد مبنی بر اینکه جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در گفتگو با سی‌بی‌اس‌نیوز تاکید کرده بود که ایران نقشی در جنگ غزه ندارد. او با بیان اینکه نمی‌خواهم وارد جزئیات اطلاعات طبقه‌بندی شوم، تاکید کرده بود: اما باید بسیار روشن به شما بگویم که هیچ سند روشنی در این‌باره وجود ندارد. بایدن عنوان کرده بود: ایران همواره از حماس و حزب الله حمایت می‌کند اما درباره اینکه آیا ایران از قبل از حمله حماس اطلاع داشت و به برنامه‌ریزی آن کمک کرده بود، هیچ شواهدی دال بر این موضوع وجود ندارد.

انتشار این خبر، ریسک بزرگی را از سر بازارها برداشت. به‌نحوی که قیمت دلار در بازار آزاد تهران کاهشی شد و در کف کانال 50 هزار تومانی قرار گرفت. در همین حال، بورس تهران نیز با عبور از ریسک سیاسی بازار، توانست نفس تازه کند و در مسیر صعودی قرار گیرد.

عملکرد شاخص‌های بازار سهام

شاخص کل بورس تهران دیروز با پرش 16 هزار و 250 واحدی، رشدی معادل 0.81 درصد را تجربه کرد و در ارتفاع دو میلیون و 18 هزار و 192 واحد ایستاد. شاخص هم‌وزن نیز وضعیت مشابهی را تجربه کرد و افزایشی بود و حتی توانست وضعیت بهتری را نسبت به شاخص کل ثبت کند.

شاخص هم‌وزن دیروز با رشد هشت هزار و 97 واحدی، معادل 1.19 درصد رشد کرد و به ارتفاع 686 هزار و 799 واحد رسید. شاخص کل فرابورس هم دیروز مثبت بود و با 309 واحد رشد، در سطح 25 هزار و 157 واحد قرار گرفت.

حجم و ارزش معاملات

دیروز بورس تهران شاهد معاملاتی به ارزش پنج هزار و 480 میلیارد تومان بود. در همین حال، ارزش معاملات فرابورس هم به 221 هزار و 733 میلیارد تومان رسید که البته از این میزان، معاملات سهام تنها 896 میلیارد تومان را به خود اختصاص داد و باقی نصیب معاملات اوراق مالی اسلامی و عملیات بازار باز بانک مرکزی شد.

با این حال اما ارزش معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی در روز جاری، نسبت به روز گذشته کاهش اندکی داشت و در نهایت به سه هزار و 875 میلیارد تومان رسید. این در حالی بود که حجم معاملات خرد هم با افت روبرو بود و به 6 میلیارد و 700 میلیون برگه سهم رسید.

نمادهای مؤثر

دیروز نمادهای فولاد، شپنا، شبندر، شستا، خودرو، کچاد و شتران بیشترین تأثیر مثبت را بر شاخص کل بورس داشتند. در همین حال شستا، خگستر، خودرو، تکاردان، ثامان، کالا و وبملت، پرتراکنش‌ترین نمادهای بورسی بودند.در سمت دیگر بازار نیز نمادهای بپاس، وسپهر، خاور، شاوان، شگویا، هرمز و فرابورس بیشترین تأثیر مثبت را در شاخص کل فرابورس داشتند. همچنین، نمادهای حآفرین، دی، خاور، بمولد، کرمان، فرابورس و فن‌افزار، پرتراکنش‌ترین نمادهای فرابورسی بودند.

ارسال دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید