مِهردخت میرزایی روزنامه نگار: محمد غفوری، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با «نقش اقتصاد» در رابطه با راهاندازی بازار ارز تجاری و تکنرخی شدن ارز و تأثیر آنها بر بورس گفت: با راهاندازی ارز توافقی در مرکز مبادله طلا و ارز ایران پرسشهایی مطرح است که از آن جمله میتوان به مورد زیر اشاره کرد؛ آیا راهاندازی این سیستم و نزدیک شدن نرخ دلار نیمایی که در حال حاضر به ارز توافقی تبدیل شده و در آینده نزدیک قرار است که بسیاری از شرکتهای پتروپالایشی، فلزات اساسی و فولادیها نیز، بتوانند ارز خودشان را در این سامانه عرضه کنند، میتواند باعث تورم شود؟ به نظر بنده، عوامل تورم را باید از جاهای دیگری بررسی کرد و فکر نمیکنم این مورد باعث تورم در کشور باشد؛ به طوریکه حتی راهاندازی این سیستم ارز توافقی میتواند یکی از پارامترها و سیاستهای خوب باشد که به عقیده بنده، راهاندازی آن در صورتی که با چالشها و تصمیمهای خلقالساعهای همراه نباشد کمککننده خواهد بود و در گذشته نیز، دولت دستکاریهایی در این سامانه انجام داده است که امیدوارم در آینده چنین اتفاقی رخ ندهد.
محمد غفوری تصریح کرد: به نظرم، با آزاد شدن نرخ ارز توافقی اگر این سامانه به صورتی باشد که عرضه و تقاضا شکل بگیرد، میتواند رغبتی را برای صادرکنندگان به وجود بیاورد تا ارزهای خود را در این سامانه عرضه کنند و علاوه بر این، میتواند به کنترل نوسانات ارزی در بازار آزاد کمک کند. زیرا از آنجایی که در چند سال اخیر، بسیاری از شرکتها انگیزهای برای ورود ارز به کشور نداشتهاند این موضوع باعث شد تا انباشت ارزی در شرکتها شکل بگیرد؛ به طوریکه حتی این شرکتها تمایلی نداشته باشند تا صادرات انجام دهند ولی راهاندازی این سامانه میتواند در آینده به کنترل نوسانات ارزی کمک بسیار خوبی کند و به همین دلیل، به نظر بنده این مسئله نمیتواند عامل ایجاد تورم شود.
چون افزایش نقدینگی که به واسطه سیاستهای نادرست پولی و مالی شکل گرفته باعث ایجاد تورم شده است؛ بنابراین انتظارات تورمی موجود تأثیر خود را روی قیمت کالاها و دلار خواهد گذاشت. این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: در چند سال اخیر، اگرچه واردکنندگان به نوعی تشویق به واردات میشدند ولی صادرکنندگان از این موضوع زیان میکردند. چون بین نرخ بازار آزاد و دلار نیمایی اختلاف وجود داشت و دولت، یک یارانهای به واردکنندگان میداد که همین باعث خروج سرمایه و نوسانات ارزی زیادی شده بود که به نظرم، با راهاندازی صحیح بازار ارز تجاری و تکنرخی کردن ارز میتوان کمک کرد تا چنین اتفاقاتی رخ ندهند و بدون شک، بر بازار سرمایه و سود خالص شرکتها تأثیرگذار خواهد بود و در نهایت، میتواند منجر به رشد اقتصادی شود.