گروه اجتماعی: رئیس انجمن رادیوآنکولوژی ایران گفت: داروهای جدید سرطان وارد لیست بیمه نمیشود، در نتیجه بیمار مجبور است، هزینه این داروها را آزاد پرداخت کند.
«یاشا مخدومی» رئیس انجمن رادیوآنکولوژی ایران درگفتگو با ایلنا درباره علت گرانی داروهای جدید سرطان در کشور، گفت: داروهای ایمونوتراپی، داروهای جدیدی در درمان سرطان است که پس از اینکه تاییدیههای بین المللی و تأییدیه سازمان غذا و دارو آمریکا را کسب کردند، وارد بازار بین المللی میشوند و بتدریج در کشورهای دیگر مورد پذیرش قرار گرفته و براساس راهنماهای بالینی در درمان بیماری سرطان مورد استفاده قرار میگیرند. این داروها از تکنولوژی بالایی در تولید برخوردارند و به همین خاطر بسیار گران هستند.
تهیه داروهای جدید سرطان در توان قشر کارمند و کارگر نیست
وی افزود: داروهای جدید سرطانی از محدوده 10 میلیون تا بالای 100 میلیون در هر نوبت استفاده و بسته به دوز و مقدار آن هزینه بردار است که در توان قشر کارمند و کارگر نیست و به سختی میتوانند این داروها را تأمین کنند و دولتها معمولاً باید حمایت کنند. بیمههای کشور نمیتوانند داروهای گران قیمت سرطان را پوشش دهند، چون باید سرانه بیمه تعریف شود و این سرانه بیمه بر اساس حقوق کارگران تعریف میشود، در نتیجه توانایی مالی صندوقهای بیمه کشور در این خصوص ناکافی هستند که به دلیل موضوع اقتصاد کلان است و تا زمانی که اقتصاد کل کشور بهبود نیابد، اقتصاد سلامت، پوشش بیمهها و مسائل تأمین دارو هیچ کدام حل نمیشود.
این متخصص سرطان در خصوص هزینههای درمان سرطان گفت: تمام روند درمان سرطان، هزینه بر است به همین دلیل در خصوص سرطانهای شایع آگاهی عمومی داده میشود تا آمار ابتلا به آن کاهش یابد. وقتی سرطان در مراحل اولیه تشخیص داده شود، هزینههای درمان آن کمتر خواهد بود.
مخدومی افزود: همچنین عوامل ایجاد کننده سرطان مانند آلودگی هوا، تغذیه، سبک زندگی باید اصلاح شود تا ابتلا به آن کاهش یابد. از سوی دیگر باید در خصوص برنامههای تشخیص زودرس و غربالگری برای سرطانهایی که قابل درمان هستند و آگاهی عمومی برای علائم بیماریها شکل گیرد تا وقتی بیماران به سرطان مبتلا میشوند، بتوانند سریعتر به پزشک مراجعه کنند و امکانات تشخیص در دسترس باشد تا بیماری در مراحل اولیه با هزینه کمتر درمان شود.
تمام سرطانها، هزینه بردار است
رئیس انجمن رادیوآنکولوژی ایران با تاکید بر اینکه تمام سرطانها هزینه بردار است، اما سرطانهای شایع هزینه بیشتری بر جامعه تحمیل میکنند، افزود: سرطانهایی مانند سرطان سینه در خانمها و سرطان پروستات در مردان شایع است، سرطانهای گوارشی، سرطانهای خون و لنف و برخی سرطانها بسته به مناطق جغرافیایی ممکن است، شیوع بیشتری داشته باشند.
این سرطانشناس با اشاره به اینکه آمار ابتلا به سرطان در کشور از نظر انسیدانس یعنی میزان بروز سرطان به ازای کل جمعیت، نسبت به کشورهای مختلف دنیا در سطح متوسط قرار داریم، اما سرعت رشد انسیدانس در کشور تقریباً 5 درصد است که این میزان رشد کمی بالا است. آخرین آماری که وزارت بهداشت منتشر کرده است، حاکی از ابتلای در حدود 190 هزار مورد جدید بیمار سرطانی در سال برای جمعیت کشور است که با یک رشد 5 درصدی در سال در حال افزایش است.
وی در خصوص تأثیر آلودگی هوا در ابتلا به سرطان گفت: عوامل ایجاد کننده سرطان متفاوت هستند و به دو دسته محیطی و ژنتیک تقسیمبندی میشود. عوامل محیطی بسیار زیاد است مانند مواد شیمیایی، تغذیه بد، آلودگی هوا، پرتوگیریهای ناخواسته، سیگار و الکل. غیر از افرادی که سیگاری هستند و مبتلا به سرطان میشوند، دقیقاً اثبات شده است ابتلا به سرطان ریه را میتوان به آلودگی هوا نسبت داد و تاثیرگذار است.
10 تا 15 درصد سرطانها میتواند به دلیل آلودگی هوا باشد
وی با بیان اینکه 10 تا 15 درصد سرطانها میتواند به دلیل آلودگی هوا باشد، گفت: اساساً نظام زندگی شهری که بوجود آمده یکی از دلایل افزایش رشد سرطان است، چون در دهههای گذشته اکثریت جمعیت در روستا زندگی میکردند و این روند اکنون برعکس شده و شاهد هستیم که آلودگی هوا، استرسهای زندگی شهری و تغییر نظام تغذیه موجب شده، میزان ابتلا به سرطان افزایش پیدا کند.
نوبتهای طولانی درمان سرطان در بخش دولتی
وی ادامه داد: به همین دلیل به ویژه در سیستم دولتی به خاطر رایگان بودن رادیوتراپی نوبتها طولانی است و این مسئله بسیار حائز اهمیت است. باید گسترش افقی امکانات درمان سرطان در کشور را مد نظر داشته باشیم.
شرکت متخصصان سرطان در کنگرههای خارجی بسیار کم شده است
این متخصص با اشاره به اینکه کنگرهها، سیمنارها و کارگاههایی را در داخل و خارج از کشور برگزار میکنیم، گفت: به دلیل مسائل تحریم، مراجعه پزشکان به کنگرههای بین المللی محدودتر شده و توانایی پزشکان برای شرکت در یک کنگره چند روزه در خارج از کشور، بسیار ضعیف شده است. شرکت در کنگرههای علمی حداقل 700 یورو تا 1500 یورو فقط هزینه ثبت نام دارد و با احتساب هزینههای بلیط رفت و برگشت، اخذ ویزا، هتل حداقل چند هزار دلار یا یورو لازم است که پزشکان متخصص برای یک کنگره 3 روزه هزینه کنند. حقوق پزشک مگر چقدر است؟
وی ادامه داد: حقوق یک پزشک دولتی مانند بنده 30 میلیون تومان است و باید یک پزشک حقوق چند ماه خود را بدهد تا بتواند در یک سمینار خارجی شرکت کند و این امر برای بیش از 90 درصد پزشکان کشور به سختی امکانپذیر است.
داروهای ضدسرطان داخلی، حاشیه خطر عوارض آنها بالاست
مخدومی در خصوص چالش پزشکان و سازمان غذا و دارو برای تجویز داروهای ایرانی یا خارجی ضدسرطان گفت: خوشبختانه داروهای ایرانی دارای کیفیت و استاندارد لازم برای درمان هستند. داروهای ضدسرطان، داروهایی هستند که حاشیه خطر عوارض آنها بالاست، لذا ترجیح میدهیم بیماران از داروی خارجی که از مبادی رسمی وارد شده و هیچگونه مشکلی از لحاظ زنجیره سرد و رعایت ایمنیها در انتقال دارو به کشور نداشته باشند، استفاده کنند. داروی خارجی امتحان خود را پس داده است و بر روی آنها آزمایشات بالینی صورت گرفته و میزان ریسک آن پایینتر و اطمینان به آن بیشتر است تا دارویی که احیاناً مطالعه بالینی بر روی آن صورت نگرفته یا ضعیف باشد یا مطالعات بالینی بر روی آن به متخصصان نرسیده باشد.
پزشکان ترجیح میدهند، بیماران سرطانی از داروی خارجی استفاده کنند
وی افزود: بیماری سرطان، بیماری عادی نیست و جان بیمار در خطر است، لذا پزشکان در تجویز دارو حساس هستند و ترجیح میدهند بیماران سرطانی از داروی خارجی که اطمینان بیشتری وجود دارد، استفاده کنند.
مخدومی اظهار داشت: دولتها باید در زمینه زیرساختهای درمان سرطان هزینه کنند، چون هزینه بیماری سرطان به جامعه برمی گردد. دولت موظف است خدمات بهداشت و درمان را مطابق با قانون اساسی برای آحاد مردم تأمین کند و به عنون شهروند این انتظار را از دولت داریم. مسئله اقتصاد سلامت و تمام مسائلی که بیان میشود، وابسته به اقتصاد کلان جامعه است اگر اقتصاد جامعه درست باشد و مسئولانی که در مجلس و هیات دولت هستند، اقتصاد کشور را اصلاح کنند اقتصاد سلامت درست میشود و خانواده مسئولان نیز در سلامت بسر میبرند در غیر این صورت خانواده آنها هم سلامت نخواهند بود.