انتقاد عضو شورای شهر از مدیریت زاکانی؛ شهردار تهران کجاست؟

0
16

نورا حسینی روزنامه نگار: گروه اجتماعی: چند ماه به پایان عمر مدیریت شهری ششم باقی نمانده است، شهردار تهران همچنان وعده‌های روزهای ابتدایی حضورش در بهشت را می‌دهد؛ از ارزان‌سازی زندگی در تهران درحالی که هزینه مرگ هم در تهران نجومی و قبرهای چند طبقه امسال 380 برابر گران‌تر شد تا کاهش آلودگی هوا و ترافیک درحالی که تعداد روزهای آلوده همچنان رکورد می‌زنند. او همچنان معتقد است که تحریم‌ها تاثیری در مشکلات کشور ندارد و اصل چالش‌ها بی‌عرضگی و بی‌غیرتی مدیران است. اما او هنوز نتوانسته وعده‌های خود در خصوص واگن‌های مترو، اتوبوس، ون و موتورهای برقی چینی را محقق کند.

خبری هم از شهرک‌سازی چینی، هتل‌سازی و ورود یک میلیون گردشگر چینی در سال نیست. به گفته مدیران شهری تاکنون 10 اتوبوس برقی به تهران رسیده و گفته می‌شود 2 تراموا و 129 اتوبوس هم از آب گذشته و به گمرک بندرعباس رسیده‌اند. رقمی که هم با وعده‌های چینی شهردار فاصله دارد و هم نیاز تهران.

هفته گذشته مهدی چمران رییس شورای شهر به رسانه‌ها گفت که طرف چینی ناز می‌کند و ممکن است در زمان اعلام شده وعده‌های حوزه حمل و نقل محقق نشود. یکی از ابتدایی‌ترین وظایف شهرداری، نظافت شهر است، در حالی که تهران تمیز دست کم در برخی محلات تهران رؤیا شده ولی از نگاه شهردار تهران، تهران شهری تمیز است. از نگاه او تهران شهری است که آسیب‌های اجتماعی در آن مدیریت شده و خبری از کلونی‌های معتادان در آن نیست و اگر شب‌ها کوچه به کوچه به دنبال معتادان متجاهر در مناطق قرمز باشید، شاید 15 نفر را هم پیدا نکنید!

زاکانی معتقد است که در همان روزهای اول حضورش در شهرداری از مشکلات و تنش مالی عبور کرده و به‌زودی همه بدهی‌های شهرداری را هم پرداخت می‌کند. این درحالی است که بهروز شیخ رودی؛ کارشناس مالیه و اقتصاد شهری درباره ادعاهای مدیران شهری پیرامون اداره مالیه پایتخت به خبرآنلاین می‌گوید: «این روزها شهردار تهران و مدیران ارشد شهرداری پایتخت به جای گزارشگری مالی شفاف و پاسخگویی درباره چگونگی هزینه کرد منابع دردسترس مدیریت شهری دوره ششم، مشغول روایت‌سازی و افتخار بازی هستند! به هر حال زاکانی از ابتدای مدیریتش تا پایان مهرماه 1403 بر اساس داده‌های گزارش درآمد و هزینه شهرداری، مجموعاً رقمی بالغ بر 311 هزار میلیارد تومان منابع در دسترس داشته است تا بتواند با آن، وعده‌هایش و البته برنامه چهارم شهر تهران را عملی کند. این روزها متاسفانه شاهد آن هستیم که زاکانی به جای ارائه گزارش تحقق وعده‌هایش مشغول مقایسه و ضرب و تقسیم منابع دردسترس خود با دیگر ادوار مدیریت شهری و افتخارسازی با اعداد و ارقام است، حال آن که مردم برایشان افتخارسازی‌های زاکانی مهم نیست و به دنبال آن هستند که ببینند زاکانی و چمران با این 311 هزار میلیارد تومان -که سه برابر منابع در دسترس دوره پنجم و چهار و نیم برابر منابع در دسترس دوره چهارم است- چه گلی به سر تهران زده است!»

بر اساس شاخص کیفیت زندگی تهران از میان 266 شهر جهان در رتبه 264 است

معاون پیشین محاسبات و پایش عملکرد شورای پنجم در ادامه با مسیر طی شده در دوره مدیریت شهری ششم به خبرنگار خبرآنلاین می‌گوید: «زاکانی در سال 1400 و هنگام شروع به کارش هم ادعا داشت شهرداری را از تنش مالی خارج کرده است و در حالی که این حرف‌ها را به رسانه‌ها می‌گفت، لایحه اصلاحیه بودجه سال 1400 را با کاهش سقف منابع مصوب شورای پنجم تقدیم شورای شهر کرد. اکنون هم در پایان دوره ششم دوباره این حرف‌ها را با چاشنی افتخارسازی می‌گوید و یادش رفته است که سال گذشته با ارائه لایحه اصلاحیه بودجه سال 1402 و بعد پس گرفتن آن و ارائه لایحه متمم بودجه سبک خاص مدیریت خودش (یعنی سبک بودجه تانکی) را در تاریخ بلدیه پایتخت به ثبت رسانده است.»

زاکانی که در سال دوم حضورش در شهرداری گفته بود با راه‌اندازی قرارگاه جهادی مسکن، برای ساخت 400 هزار واحد تفاهم کرده (و گفته بود بخشی از آن، شروع شده و قصد ساخت سالانه 180 هزار واحد مسکونی برای مناطق مختلف تهران را دارد) که عمده این واحدها، در بافت فرسوده و مناطق ذخیره شهری است. بعد از طرح سؤال از شهردار در خصوص «وعده‌های مسکن‌سازی» اش، او اعلام کرد که در این پروژه‌ها فقط نقش تسهیل‌گر را دارد و شهرداری وظیفه مسکن‌سازی ندارد.

بر اساس شاخص کیفیت زندگی Numbeo، تهران از میان 266 شهر جهان، در رتبه 264 قرار گرفته است. شاخص کیفیت زندگی Numbeo، معیاری برای سنجش کلی سطح رفاه در یک شهر یا کشور است که عوامل مختلفی را در نظر می‌گیرد. این عوامل شامل قدرت خرید، آلودگی محیط‌زیست، هزینه مسکن، امنیت، سلامت، امکانات حمل‌ونقل و شرایط آب‌وهوایی می‌شود.

اما آدرس «تهران دوست داشتنی» علیرضا زاکانی کجاست؟

علی اصغرقائمی، عضو شورای شهر تهران می‌گوید: «اگر شما آدرس این تهران را پیدا کردید، به ما هم آدرس را بدهید! ما هم این تهران را که شهردار تهران درخصوص آن صحبت می‌کند، ندیده‌ایم و خبری از آن نداریم.»

او ادامه می‌دهد: «در روزهای ابتدایی که آمدند ادعا کردند که تهران قرار است الگوی جهان اسلام شود، نمی‌دانم شده است یا خیر… اگر الگو شده، کدامیک از شهرهای اسلامی به شهردار مراجعه کردند گفتند تجارب موفقیت‌آمیزتان را در اختیار ما بگذارید تا ما هم استفاده کنیم!؟ یا روی در و دیوار شعار نوشتند: «تهران شهر تلاش و سرزندگی» اما ما خبرچندانی از این شعار هم نمی‌بینیم، چه برسد به الگو شدن برای جهان اسلام.»

او درخصوص فهرست وعده‌های محقق نشده‌ای که شهردار تهران در صحن علنی مطرح کرده بود و او در قالب تذکر خواسته بود رییس شورا پیگیر آنها باشد هم توضیح می‌دهد: ‌«متاسفانه شهرداری مانند گذشته به این تذکر جواب نداد. درباره بیشتر آن وعده‌ها، مهلتی که اعلام شده بود تمام شد و در لیست وعده‌های بی‌سرانجام قرار گرفتند…»

دوره زاکانی الحمدالله رو به پایان است و امیدوارم زودتر از شهرداری بروند

قائمی در این زمینه که به دلیل وعده‌های محقق نشده در این دوره شهرداری، بسیاری از شهروندان امید خود را به بهبود وضعیت از دست داده‌اند و به نوعی سرمایه اجتماعی شهرداری هم در میان شهروندان و هم در میان کارکنان شهرداری دچار آسیب شده و آیا این قابل جبران است؟ می‌گوید: «امید داریم این سرمایه اجتماعی بازگردد. جوامع با امید زنده هستند. دوره ایشان هم الحمدالله رو به پایان است و امیدوارم که زودتر ایشان از شهرداری بروند و اجازه بدهند که این تشکل که بارها به مردم شهر تهران اثبات کرده که می‌تواند بالنده و پرانرژی باشد، به دوران شکوفایی خودش بازگردد و شاهد این باشیم که هر روز در تهران اتفاقی تازه رقم بخورد.»

او درخصوص این که در این مدت، کدام بخش‌های شهرداری تهران بیشتر دچار لطمه شد؟ توضیح می‌دهد:‌ «پیشرفت در حوزه حمل و نقل علیرغم همه حمایت‌هایی که شورای شهر انجام داد، در همه این سال‌ها در حد وعده و حرف باقی ماند. اینجا هم اتفاق شاخصی را نمی‌بینیم و هر روز وعده فردا را می‌دهند. البته ما امیدواریم که برای آسایش و زندگی بهتر شهروندان این وعده‌ها به سرانجام برسد.»

او ادامه می‌دهد: «حوزه دیگری که به شدت آسیب دیده است، حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات و زیرساخت‌های الکترونیکی شهر است که میزان آسیبش بسیار سنگین‌تر بوده است، منتها چون سبدش کوچک‌تر است، ممکن است کمتر به چشم بیاید. نسبت ورودی به خروجی عددش به مراتب بزرگتر از آسیبی است که در حوزه حمل ونقل دیده‌ایم و سازمان جدید این حوزه هم همچنان بلاتکلیف است.»

ارسال دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید