مجتبی خسروجردی: موضوع گرانی بنزین طی ماههای اخیر بارها و بارها مطرح شده و دولت از طریق تریبونهای مختلف اعلام کرده که چنین قصدی را ندارد.به گزارش «نقش اقتصاد» طی روزهای اخیر نیز برخی از کانالهای تلگرامی به افزایش قیمت بنزین در روزهای مانده تا پایان سال دامن زدند اما این خبر تا کنون از هیچ منبع رسمی اعلام نشده است.در این بین مرور اظهار نظرها از سوی مجلس نشینان و نمایندگان دولت تا حدودی تکلیف گرانی بنزین را حداقل تا ماههای آتی روشن میکند.
تصمیم دولت درباره افزایش قیمت بنزین چیست؟
رئیس جمهور در ماههای اخیر بارها به موضوع ناترازی انرژی اشاره کرده و آن را از بزرگترین مشکلات کشور در شرایط فعلی دانسته است. مسعود پزشکیان 12 آذر 1403 در دومین گفتوگو تلویزیونی خود در خصوص ناترازی بنزین در کشور تأیید کرد قیمت بنزین گران میشود اما زمان اجرای این تصمیم را اعلام نکرد.او در پاسخ به سؤال مجری در خصوص اینکه مجلس اعلام کرده به واردات بنزین در سال 1404 هیچ ارزی اختصاص داده نخواهد شد، گفت: وقتی برای واردات بنزین ارز اختصاص داده نشود یعنی باید از یک جایی جبران شود.
پزشکیان در بخش دیگری از این گفتوگو بیان کرد: وقتی برای واردات بنزین دلار خرج میکنیم، پشت سر آن کسری میآوریم و کسری هم تورم میآورد. تورم به چه کسی ضربه میزند؟ به همان اقشار پایین. به همانهایی که ما نباید به آنها فشار بیاوریم. تورم یعنی از جیب محرومین و از جیب کارمندان برداشتن.
او افزود: کارشناسان دارند بحث میکنند و هر وقت روش پیدا شد با صدا و سیما در میان میگذاریم و واقعیتها را میگوییم.
با گذشت 2 ماه از سخنان پزشکیان در خصوص افزایش قیمت بنزین، این روزها در دولت کمتر در خصوص این موضوع صحبت میشود و به نظر میرسد هفتههای پایانی سال که مردم برای جشن گرفتن ایام نوروز آماده میشوند زمان مناسبی برای افزایش قیمت بنزین نیست و دولت هم در این شرایط به افزایش قیمت بنزین فکر نمیکند.
رویکرد مجلس در خصوص افزایش قیمت بنزین
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در ماههای اخیر بارها در خصوص موضوع افزایش قیمت بنزین اظهارنظر کرده است. در تازهترین اظهارنظر، قالیباف گفته است: حتماً افزایش قیمت حاملهای انرژی نه راه حل اول است و نه تنها راه برای مدیریت مصرف سوخت.رئیس مجلس در جلسه ناترازی انرژی که در روز 7 بهمن برگزار شد بیان کرد: ما اینجا وقتی صحبت از کاهش شدت مصرف انرژی میکنیم باید به گونهای مردم را در این مسئله دخیل کنیم که منفعل آنها را در صرفهجویی مصرف انرژی تعریف کنیم. با این کار شما خواهید دید که با چه سرعتی ناترازی انرژی در کشور قابل حل خواهد بود.قالیباف پیشتر در 23 آذر 1403 در برنامه بدون تعارف اعلام کرد هیچ تصمیمی مبنی بر افزایش قیمت بنزین در بودجه 1404 لحاظ نشده و مجلس هیچ تصمیمی برای افزایش قیمت بنزین ندارد.با این وجود آیا افزایش قیمت بنزین در دو ماه پایانی 1403 و سال آینده منتفی خواهد بود؟ برای پاسخ دادن به این سؤال باید به یکی دیگر از اظهارنظرهای قالیباف در خصوص قیمت حاملهای انرژی برگشت؛ جایی که رئیس مجلس شورای اسلامی اعلام کرد تعیین قیمت بنزین برعهده دولت است.قالیباف در گفتوگو با بخش خبری 20: 30 در این باره گفت: در قانون دائمی هدفمندسازی تعیین قیمت بنزین دست دولت است یعنی اصلاً قیمتگذاری با خود دولت است. دولت هر تصمیمی بگیرد امروز میتواند این کار را انجام بدهد؛ همانطور که اخیراً دولت تصمیم گرفت اجازه دهد تا بخش خصوصی بنزین سوپر وارد کند.
تصمیم نهایی دولت و مجلس درباره افزایش قیمت بنزین
همچنین رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: آن مواردی که الان در دستورکار مجلس و دولت قرار دارد بهینهسازی، مدیریت مصرف انرژی ازجمله بنزین و افزایش تولید است.حجتالاسلام موسی احمدی رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه با افزایش ذخایر بنزین که نسبت به مدت مشابه پارسال افزایشی بیش از 300 میلیون لیتر داشته، آیا همچنان بحث گرانی بنزین مطرح است؟، گفت: اصل گرانی مد نظر نیست و اصلاً بحث گرانی بنزین در دستورکار مجلس نبوده و نیست و دولت هم اعلام کرده که ما نگاهی بر گران کردن بنزین نداریم.نماینده مردم جم، کنگان و دیر در مجلس اظهار کرد: در بحث بنزین سوپر دولت تصمیم گرفته برای آنهایی که با اراده خود از بنزین سوپر استفاده میکنند اشخاص حقوقی یا حقیقی بتوانند آن را وارد کنند و به فروش برسانند و استفاده کنند که یک اختیاری هم برای مصرف کننده و هم برای عرضهکننده است.این نماینده مجلس میگوید آن مواردی که الان در دستورکار مجلس و دولت قرار دارد بهینهسازی، مدیریت مصرف انرژی ازجمله بنزین و افزایش تولید است. بعضی از پتروشیمیها اعلام آمادگی کردند که میتوانند با بنزن پایین بنزین تولید کنند و در اختیار بگذارند یا پالایشگاه خلیج فارس اعلام آمادگی کرده که افزایش تولید داشته باشد لذا میزان افزایش تولید ماه به ماه بیشتر میشود.حجتالاسلام احمدی اضافه کرد: اگر افزایش تولید همراه با مدیریت مصرف و بهینهسازی در کنار هم قرار بگیرد قطعاً ناترازی را به حداقل خواهیم رساند، چون ما از نظر مصرف دومین یا سومین کشور پرمصرف در دنیا هستیم، اما بعضیها فکر میکنند بهدلیل اینکه قیمت بنزین ارزان است قاچاق میشود البته در بحث قاچاق قیمت تأثیر دارد، اما در مصرف باید به سراغ خودروهایی برویم که برقی هستند و خودروهای کیفیت بالا وارد شود، چون در بحث مصرف بعضی از خودروها مصرف بسیار بالایی دارند و در آلایندگی هم تأثیر دارند.رئیس کمیسیون انرژی مجلس بیان کرد: یک گزارشی را مطالعه میکردم که نوشته بود خودروهای سنگین گازوئیلسوز در شهرها عوارض آلایندگیشان 40 یا 50 درصد است لذا باید به این سمت برویم که وسایل نقلیهای که از بنزین استفاده میکنند را بهینهسازی کنیم و مصرف را پایین بیاوریم و مدیریت مصرف داشته باشیم.نماینده مردم جم، کنگان و دیر در مجلس تصریح کرد: ما فقط زمانی که با مشکل مواجه شدیم میآییم سراغ مردم که مشکل را حل کنیم لذا رسانههای ما در طول سال برنامهریزی کنند حتی از مدارس شروع کنند که فرهنگ مصرف را نه فقط در انرژی بلکه در زمینههای مختلف ایجاد کنند که اگر بتوانیم این کار انجام دهیم قطعاً در همه زمینهها موفق هستیم.این نماینده مجلس اظهار کرد: در بحث گاز اتفافاتی خوبی در حال افتادن است چون وزارت نیرو 14 مگاپروژه را تعریف کرده تا بتواند رفع ناترازی را انجام دهد که بالا بردن راندمان نیروگاهها و بهینهسازی مصرف گاز از برنامههایش است.رئیس کمیسیون انرژی مجلس گفت: برای فلرها برنامهریزی کردیم که توسط صنایع سنگین مهار شود لذا اگر گازهایی که صرفهجویی میشود را داشته باشیم و از این طرف افزایش تولید هم داشته باشیم و به سمت خودتامینی برویم میتوانیم مشکل گاز صنایع و منازل را حل کنیم.