وحید حاجی سعیدی روزنامه نگار: شورای نگهبان با رعایت پروتکلهای بهداشتی، پنبه را از گوش کسانی که فکر میکردند عمر شوراهای این دور شش ساله خواهد بود، بیرون آورد و خیال همه را راحت کرد که انتخابات سرساعت برگزار میشود. فلذا بزودی دوباره شاهد تحرکات تبلیغاتی برخی دوستان در محافل خصوصی، فضای مجازی، حقیقی و عمومی خواهیم بود.
این لابلا ما یاد جمله تاریخی کلیفتن فادمین (Clifton Fadiman) مقاله نویس آمریکایی افتادیم که جایی گفته تجربه به ما نشان داده است اگر کسی مستقیم در چشم ما نگاه میکند، بالاخص اگر دست محکمی هم بدهد، دارد چیزی را از ما پنهان میکند. ظاهراً جناب آقای فادمین خبر ندارد که انتخابات نزدیک است و اگر کسی این روزها دست شما را میفشارد و در چشمتان خیره میشود هزاران حرف برای گفتن دارد (از اعلام حضور در عرصه انتخابات تا درخواست همکاری و حضور در ستاد تبلیغاتی و …) و تنها کاری که انجام نمیدهد، پنهان کردن چیزی است!در واقع این روزها همه چیز روی دایره است و خلق الله نه تنها مقولهای برای پنهان کردن ندارند بلکه به مدد حافظه تاریخی گوشیهای هوشمندشان، در حال رو کردن تمام اسناد و عکسهای قدیمیشان هستند. از عکس با شورت و پیراهن ورزشی گرفته تا تصاویر هم زدن دیگ حلیم و پیاده روی در هوای برفی!
نور به قبر «جان وارناک» خالق فتوشاپ ببارد. خدا بیامرز با عرضه محصولات مشهوری چون فتوشاپ و امثالهم به دنیا، افقهای نوینی در عرصه تبلیغات گشود تا جایی که امروزه نیازی به هیچ راهبردی دیگری برای معرفی و عرض اندام احساس نمیشود. خیر سرمان انتخابات است و قرار است از بین جماعتی صالح، اصلح را انتخاب کنیم. دریغ از طرحی، برنامهای، ایدهای، راهکاری، راهبردی، مقالهای، مصاحبهای، یادداشتی، دست نوشتهای، دلنوشته ای، فحشی، بد و بیراهی، مشتی، لگدی، کوفتی، چیزی! هیچ خبری نیست و ظاهراً همه منتظر هستند تبلیغات یک هفتهای شروع شود تا به قول رفیق ما در آن یک هفته طلایی بترکانند.
البته بندگان خدا حق هم دارند. کار تا جایی از خرک در رفته که بنده خدایی رفته حمام عمومی استخوانی بترکاند و مشت و مالش بدهند و آخر سر هم یک نوشابه تگری سیاه به بدن بزند و سر حال شود. این لابلا هم با چهار نفر عکس گرفته و چهار کلام صحبت کرده! صبح کله سحر مدیر عامل و هیات مدیره حمام عمومی را سین جیم کردهاند که فلانی در خزینه حمام شما تبلیغات کرده است!
غافل از اینکه حمام، برخلاف تصور رایج، صرفاً مکانی برای نظافت و تطهیر نبوده و با توجه به ظرفیتها و ویژگیهای خود دارای کارکردهای اجتماعی و حتی سیاسی در تمام تاریخ ایران بوده است. این کارکردها بیانگر این واقعیت است که حمام به عنوان یکی از عوامل اثرگذار در تاریخ تحولات اجتماعی ایران، به ویژه در سدههای میانه اسلامی، نقش و جایگاه مؤثری داشته است و یکی از مراکز اصلی تعاملات اجتماعی در ابعاد و زمینههای اطلاع رسانی عمومی، وسیله سرشماری عمومی، محل مناظرات و مباحثات فعالیت درمانی و حتی معیار سنجش تشخص اجتماعی بود. فلذا اگر دو روز دیگر واژه «حمام سیاسی» هم در ادبیات علوم سیاسی کشور، رونمایی شد، تعجب نکنید. ریشه در تاریخ کهن اجتماعی این سرزمین دارد! عافیت باشید.