بازی گران با ارز!

0
11

آلبرت بغزیان : بی شک بهتر از هر کسی در کشور، مسئولان اقتصادی و مدیران متولی اقتصاد کشور از مسائل اقتصادی آگاه هستند و به خوبی می‌دانند که مصرف کنندگان ارز در اقتصاد کشور چه گروه‌هایی هستند و چه میزان درخواست و تقاضای ارزی در کشور وجود دارد و علت اصلی وقوع این نوسانات در چه عوامل و مولفه‌هایی ریشه دارد.

امروز و در حال حاضر مهم‌ترین سیاستی که باید دنبال شود تا مردم هر روز به دنبال نرخ ارز و نوسانات آن نباشند، این است که بازار ارز باید ثبات داشته باشد. به عبارتی نرخ در نهایت باید در یک محدوده ثابت باشد و تا زمانی که نرخ ارز همواره در حال تغییر است، نمی‌توان از واژه ثبات برای ارز استفاده کرد.

در نهایت باید بازار ارز و اقتصاد، مدیریت شود و این موضوع که در شرایط فعلی اقتصاد به دنبال تک نرخی کردن ارز و آزادسازی نرخ ارز هستیم در حال حاضر یک تصمیم نادرست است؛ چراکه تک نرخی کردن یعنی هر کس بتواند با هر انگیزه‌ای و به هر میزانی که بخواهد، ارز داشته باشد.

نباید با هدف مبارزه با قاچاق کالا و جلوگیری از رانت ارزی، اقداماتی صورت بگیرد که باعث التهاب در بازار ارز شود، به نظر می‌رسد، همان سیاست تثبیت که باعث کنترل بهتر جهش نرخ ارزی شده بود باید در دستور کار قرار بگیرد.

یکی از دیگر اقدامات این است که باید با هدف مدیریت نرخ تورم باشد، به عبارتی اگر زمانی که نرخ ارز رها می‌شود و به سمت آزادسازی مدام پیش می‌رود، نباید انتظار داشت که نرخ کالا در بازار گران نشود و متعاقب این موضوع قیمت تمام شده واردات و صادرات بالا رفته و افزایش پیدا می‌کند و در نهایت دولت مجبور می‌شود برای مهار آن، اقدامات کمک معیشتی اتخاذ کند که در نهایت همین مسئله نیز منجر به قدم برداشتن در یک دور باطل می‌شود. بنابراین، باید هم ثبات ارزی ایجاد شود و در کنار آن نیز باید حتماً در قیمت‌ها در بازار نظارت صورت بگیرد.

در مدت اخیر، حباب موجود در ارزش سکه افزایش چشمگری پیدا کرده است و تا حدی پیش رفت که ارزش ذاتی طلای سکه نسبت به قیمت سکه با تفاوت قیمت بالایی روبرو شد. ارزش و حباب سکه به هر میزانی که باشد، نباید تا این اندازه با میزان طلا و ارزش ذاتی طلای آن تفاوت بالایی داشته باشد. بنابراین پیش فروش سکه، اقدامی مناسب بود تا همزمان با عرضه آنها، هم میزان حباب سکه و طلا مدیریت شود و هم اینکه از آنجایی که سکه طلا در همه جای جهان از ارزش ذاتی برخوردار است، مانند بسیاری از محصولات مالی دیگر که ممکن است ارزش خود را از دست دهند، نیست و عرضه سکه باعث می‌شود بسیاری از نقدینگی‌ها در محل بازارهای غیر رسمی هزینه نشود.

امروز نظارت بر قیمت‌ها و بازار از بسیاری از اصلاحات اقتصادی هم بهتر و اثر گذارتر است و هم هزینه کمتری بر اقتصاد کشور دارد و در کنار آن باید مدیریت بازار ارز و کنترل نرخ آن مدیریت شود و بانک مرکزی نیز باید همان سیاست تثبیت را که در گذشته اتخاذ کرده بود، ادامه دهد تا کمتر شاهد افسار گسیختگی در بازار ارز و جهش‌های اقتصادی باشیم.

کارشناس اقتصادی

ارسال دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید