یک تحلیلگر بازار سرمایه در گفت و گو با «نقش اقتصاد» به واکاوی روند نزولی بورس پرداخت
سايه سنگين جنگ بر بورس
فاطیماه میرزایی دخت روزنامه نگار: روز شنبه در ششمين روز آبان ماه ۱۴۰۲، شاخص کل و هم وزن بازار سرمايه روند کاهشي در پيش گرفتند؛ به طوري که در پايان معاملات، اغلب نمادها در محدوده منفي قرار گرفتند و بيشترين خروج پول حقيقي به گروه بانکي اختصاص داشت. شاخص کل بازدهي ۲/۵۴ درصد منفي را […]
فاطیماه میرزایی دخت روزنامه نگار: روز شنبه در ششمين روز آبان ماه ۱۴۰۲، شاخص کل و هم وزن بازار سرمايه روند کاهشي در پيش گرفتند؛ به طوري که در پايان معاملات، اغلب نمادها در محدوده منفي قرار گرفتند و بيشترين خروج پول حقيقي به گروه بانکي اختصاص داشت. شاخص کل بازدهي ۲/۵۴ درصد منفي را ثبت کرد و با ۵۰ هزار و ۸۰۰ واحد کاهش به محدوده ۱ ميليون و ۹۵۱ هزار و ۲۰۰ واحد رسيد و شاخص هم وزن نيز، ۳/۴۸ درصد بازدهي منفي داشت و با ۲۳ هزار و ۵۰۰ واحد کاهش، عدد ۶۵۳ هزار و ۱۰۰ واحد را ثبت کرد و مجموع ارزش معاملات خُرد بازار به ۴ هزار و ۶۰۰ ميليارد تومان رسيد.
سيد محمدرضا اعلمي، کارشناس و تحليلگر بازار سرمايه در گفت و گو با «نقش اقتصاد» درمورد روند نزولي اين روزهاي بورس و تأثير جنگ حماس و اسرائيل روي آن بيان کرد: در حال حاضر، روند بازار بورس و اتفاقهاي آن مبتني بر اخبار حاکم بر رويدادهايي است که در منطقه رخ ميدهند و تقريباً ميتوان گفت بازار از حالت عادي خود که بر اساس تحليلهاي بنيادين است خارج شده و سايه سنگين جنگ بر بازار سرمايه حاکم است. از اينرو، با تشديد شدن درگيريها در منطقه و ورود اسرائيل به نوار غزه و متقابلاً دفاعي که در حال انجام است و احتمال درگير شدن طرفهاي ديگر در اين مناقشه همگي باعث شدهاند که روز گذشته، شنبه ۶ آبان ماه ۱۴۰۲ بازار بورس حدود ۵۰ هزار واحد منفي شود. در نتيجه، وقتي اخباري بدين شکل منتشر شده طبيعتاً سرمايه گذاران نگران ميشوند و ميترسند و همين امر، نه تنها موجب ورود پول به بازار سرمايه نميشود بلکه خروج پول از آن را به همراه دارد و در اين ميان، بازارهاي موازي مثل طلا و… داغتر شده و پولها به سمت اين بازارها هدايت ميشوند و اين اتفاقي است که در چند روز گذشته افتاده است.
اين تحليلگر بازار سرمايه گفت: توصيه اين است که در حال حاضر، ما دچار بحران نيستيم که بخواهيم بورس کشور را تعطيل کنيم و به همين دليل، بنده با تعطيل شدن بورس مخالف هستم. اما اقداماتي بايد صورت بگيرد تا بتواند فضاي ذهني جامعه و سرمايه گذاران را آرامتر کرده و کمک کند که شاهد بازار بهتري باشيم و بتوانيم رفته رفته از اين چالشها و مسائلي که در حال رخ دادن هستند عبور کنيم. بنابراين، افرادي که مسئوليت مستقيم و غير مستقيمي روي اقتصاد کشور به ويژه بازار بورس دارند بايد در خصوص اتفاقهاي پيش آمده اظهارنظر کرده و ذهن مردم را روشنتر کنند تا آنها بدانند که فعلاً اتفاق خاصي براي کشور پيش نيامده است و در واقع، مردم نبايد بترسند و پول خود را از بازار سرمايه خارج کنند و دچار رفتار احساسي شوند و در اين ميان، اگرچه موضع گيريها و اظهارنظر مسئولان مربوطه ميتوانند به آرام شدن جوّ رواني سرمايه گذاران در بازار کمک کنند. اما متأسفانه، اين نقصاني است که شاهد آن هستيم و اميدواريم برطرف شود. در نتيجه، با توجه به اين که ما داخل جنگ حماس و اسرائيل نيستيم و فعلاً احتمال جنگ براي ما وجود ندارد نميتوان گفت بايد بورس کشور تعطيل شود.
اعلمي درمورد اين که تا چه اندازه احتمال بازگشت شاخص کل به کانال ۲ ميليوني وجود دارد، تأکيد کرد: قطعاً شاخص کانال ۲ ميليوني را پس خواهد گرفت. به اين دليل که بسياري از شرکتهاي ما براي سرمايه گذاري ارزنده و جذاب هستند. اما اين پس گرفتن شايد کمي با تأخير صورت بگيرد. زيرا سايه اخبار جنگ حماس و اسرائيل باعث شده است که بازار سرمايه کشور ما بدين شکل دچار ريسک سيستماتيک و افت شديد شود ولي از لحاظ بررسي بنيادي، کليت بازار و بنياد سهمها، بدون شک، در آينده روند صعودي خواهيم داشت. البته استراتژي اينجانب خريد در سطوح بالايي قيمت است و طبق اين استراتژي، بنده توصيهاي براي خريد در کف ندارم. چون سيستم معاملاتي ما متفاوت است و امکان دارد دوستان ديگر، خريد در کف داشته باشند و هنگامي که قيمت پايين بيايد به دليل ارزنده بودن خريد کنند. اما بنده تا زماني که روند بازار مثبت نشود و از نظر تکنيکالي، سهمهاي مستعد رشد در سطوح بالاي قيمت قرار نگيرند و روند بازار مثبت نشود ورود پول سهامداران خُرد به بازار را توصيه نميکنم، ولي اين به معناي خروج از بازار نيست؛ به طوري که اگر کسي ميخواهد از بازار خارج شود بايد طبق طرح و برنامه و بر اساس مديريت ريسکي که دارد عمل کند. از اينرو، اگرچه هر خبري که منتشر و باعث منفي شدن بازار ميشود نبايد منجر به رفتار هيجاني افراد شود و آنها پول خود را خارج کنند، اما با توجه به شرايط موجود، براي ورود پول جديد به بازار توصيه ميکنم که وقتي بازار روند مثبتي را در پيش گرفت اين کار انجام شود تا افراد بتوانند با ريسک کمتر در بورس باشند.
اين تحليلگر بازار سرمايه در پايان با اشاره به پيش بيني خود از روند بازار در روز يکشنبه خاطرنشان کرد: طبيعتاً با تشديد درگيريها در منطقه خروج پول از بازار شدت پيدا ميکند و اگر بخواهيم نگاه تکنيکالي هم، به تابلوي بازار داشته باشيم معمولاً ۷۰ درصد روندها تمايل دارند که شرايط قبلي خود را حفظ کنند و درواقع، اگر شاهد روند نزولي در بازار سرمايه هستيم بازار نيز، تمايل به حفظ روند قبلي خود دارد. بنابراين، قطعاً براي روز يکشنبه ۷ آبان ماه، شاهد يک بازار صعودي نخواهيم بود و يک بازار منفي يا نهايتاً در صورت حمايت از بازار، بازار رِنج را خواهيم ديد. اما احتمال ادامه دار بودن روند منفي بازار بيشتر است.